Potrzebujemy: Brązowy ryż, miód pszczeli, cynamon, kakao naturalne, rodzynki, banan, olejek waniliowy, mleko 1,5%Przygotowanie: Gotujemy brązowy ryż na mleku – do momentu gdy będzie półtwardy. W międzyczasie dodajemy do gotującego się ryżu, cynamon, kakao naturalne (niesłodzone!), troszkę olejku waniliowego (jeśli posiadacie, możecie użyć świeżej wanilii). Gdy ryż się ugotuje i...
Jogurt z musem owocowym
Potrzebujemy: Jogurt naturalny, płatki migdałów, miód pszczeli, mieszanka owoców mrożonych (ja użyłam mieszanki z owoców leśnych)Przygotowanie: Jogurt od razu przelewamy do szklanki/miseczki. Mieszankę owocową przesypujemy do garnuszka i podgrzewamy. Po ostygnięciu dodajemy troszkę miodu i blendujemy. Polewamy musem jogurt. Posypujemy płatkami migdałowymi i gotowe. Jeśli lubicie, możecie dodać świeżą miętę,...
Nachosy ze szpinakiem
Potrzebujemy: Tortilla pszenna/pełnoziarnista, jajko, ser żółty/parmezan/cheddar, słodka i ostra papryka, oregano, szpinak, czosnek Przygotowanie: Tortille kroimy w trójkąty lub inne kształty. W misce mieszamy jajko z tartym serem oraz wszelkimi przyprawami do smaku ale bez soli (sery same w sobie są już słone). Kawałki tortilli wrzucamy do miski i dokładnie...
Koktajl truskawkowy
Najbardziej lubię używać do tego celu mleka i maślanki albo mleka i jogurtu. Każdy większy łyk można przegryzać listkiem mięty co daje dodatkowe orzeźwienie. Taki koktajl można też zamrozić aby w gorące dni mieć zimny deser.
Mus owocowy
Wyśmienita przekąska a zarazem bomba witaminowaPotrzebujemy: Mango, kiwi, jabłko, pomarańcza, limonka, świeża miętaPrzygotowanie: Obieramy mango, kiwi i jabłko – kroimy w mniejsze kawałki i blendujemy. Osobno wyciskamy sok z pomarańczy oraz sok z limonki. Dodajemy do naszej zblendowanej masy i dokładnie mieszamy. No i gotowe. Można również wsadzić mus do...
Kuskus z warzywami
Potrzebujemy: Kasza kuskus, olej rzepakowy, cebula, czosnek, papryka czerwona, bakłażan, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, przecier pomidorowy, szczypiorek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone: suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, paprykę, bakłażana. Dusimy z odrobiną wody do miękkości (jednak ja wolę...
Polędwiczki wieprzowe w sosie z sałatką i kaszą orkiszową
Potrzebujemy: Kasza orkiszowa, mieszanka sałat/rukola, burak, pestki/nasiona/orzechy, sok z cytryny, olej lniany, miód pszczeli, polędwiczka wieprzowa, natka pietruszki, rozmaryn, tymianek, oregano, słodka papryka, kurkuma, curry, szafran, mąka pszenna pełnoziarnista, olej rzepakowy, cebula, czosnek.Przygotowanie: Najpierw sałatka – buraka wystarczy pokroić, wymieszać z nasionami/pestkami oraz z zieleniną (rukola, mix sałat, roszponka itd.)....
Chińszczyzna
Potrzebujemy: makaron sojowy, indyk, czosnek, cebula, marchew, pietruszka, seler, grzyby suszone, mleczko kokosowe, kolendra, curry, kurkuma, sos sojowy, natka pietruszki, chilli, słodka papryka, olej sezamowy, papryka.Przygotowanie: Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, czosnek, paprykę i wcześniej namoczone grzyby (jakie tylko chcecie) oraz kawałki indyka. Dorzucamy tarte na grubych oczkach warzywa –...
Pomidor
Na początku uprawiany jedynie jako ozdoba, gdyż uważano, że jest trujący. Obecnie ze względu na powszechność stosowania owoców pomidora w gastronomii i przetwórstwie żywności ich produkcja wyniosła ponad 16 mln ton (2011 r.) Pomidor jest bogatym źródłem karotenoidów, związków fenolowych oraz witamin. Regularne spożywanie pomidorów oraz ich przetworów zmniejsza ryzyko...
Nadciśnienie tętnicze
Ciśnienie tętnicze - jest to siła z jaką krew działa na naczynia.Nadciśnienie rozpoznajemy gdy jego wartość jest większa niż 140/90 mmHg.Zakresy ciśnienia tętniczego: Optymalne <120/<180 mmHgPrawidłowe <130/<85 mmHgWysokie prawidłowe 130-139/80-85 mmHgNadciśnienie pierwszego stopnia 140-159/90-99 mmHgNadciśnienie drugiego stopnia 160-179/100-109 mmHgNadciśnienie trzeciego stopnia >180/>110 mmHg Nadciśnienie jest jednym z czynników ryzyka chorób...