Polędwiczki wieprzowe w sosie z sałatką i kaszą orkiszową

Potrzebujemy: Kasza orkiszowa, mieszanka sałat/rukola, burak, pestki/nasiona/orzechy, sok z cytryny, olej lniany, miód pszczeli, polędwiczka wieprzowa, natka pietruszki, rozmaryn, tymianek, oregano, słodka papryka, kurkuma, curry, szafran, mąka pszenna pełnoziarnista, olej rzepakowy, cebula, czosnek.

Przygotowanie: Najpierw sałatka – buraka wystarczy pokroić, wymieszać z nasionami/pestkami oraz z zieleniną (rukola, mix sałat, roszponka itd.). Na końcu polewamy całość sosem z miodu, soku z cytryny, oleju, świeżo mielonego pieprzu, odrobiny soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Na oleju rzepakowym podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Polędwiczkę kroimy w paski, rozgniatamy dłonią, oprószamy pieprzem i mąką. Dorzucamy na patelnie i krótko podsmażamy – 2 minuty z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Wlewamy wodę tak aby przykryła ona polędwiczki. Doprawiamy do smaku rozmarynem, tymiankiem, oregano, słodką papryką, kurkumą, curry, szafranem, solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy ok 30-40 minut. Na końcu ściągamy przykrywkę i redukujemy sos odparowując nadmiar wody. Sos mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Całość podajemy z kaszą orkiszową.