Lek vs suplement

Pacjent prosząc w aptece o środek pochodzenia roślinnego może otrzymać preparat w formie leku lub suplementu diety. Jak rozróżnić jeden od drugiego? Z definicji wynika, że:„LEK posiada właściwości zapobiegania lub leczenia chorób występujących u ludzi lub zwierząt, lub podawany jest w celu postawienia diagnozy lub przywrócenia, poprawienia bądź modyfikacji fizjologicznych...

Żywienie w chorobach nowotworowych

Nowotwór jest to nieprawidłowy rozrost tkanki. Nieprawidłowe komórki nowotworowe z czasem, mogą dawać przerzuty (poprzez ich przenoszenie się przez naczynia krwionośne i limfatyczne). Są różne metody leczenia: radioterapia, chemioterapia, hormonoterapia oraz zabiegi chirurgiczne. Przyczynami powstawania nowotworów mogą być: czynniki genetyczne, promieniowanie, metale ciężkie, dymy fabryczne, alkohol, papierosy, stres ale także...

Kawa a jej wpływ na organizm

Słowem wstępu kawa wywodzi się z prowincji etiopskiej Kaffa choć według innych pochodzi z tureckiego określenia „qavah”. Z kawą wiążą się legendy i inne ciekawostki (dostępne w źródle tego artykułu). Międzynarodowa Organizacja Kawy wraz z Instytutem Informacji Naukowej o Kawie prowadzą wiele badań, z których wynika, że umiarkowane spożycie kawy...

Jajka

Jaja kurze, kacze, perlicze, przepiórcze, strusie….. Popularność spożywania jajek wynika z ich łatwego pozyskiwania oraz łatwego i szybkiego przygotowania. Co ważne na długo hamują głód. Jajka są bardzo wartościowym produktem żywieniowym – zawierają pełnowartościowe białko (o największej wartości biologicznej dla człowieka) oraz łatwostrawny tłuszcz, zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz...

Dieta w endometriozie

Przyczyna endometriozy nie jest do końca poznana jednak najnowsze badania wskazują, że może być to choroba z autoagresji, w której układ autoimmunologiczny niszczy komórki gospodarza. Już w latach 80’ opisano ryzyko zwiększenia zachorowania na nowotwory i alergie u kobiet z endometriozą co może dowodzić słuszności tych badań. Do rozwoju endometriozy...

Celiakia

Zacznijmy od początku – czym jest gluten?Jest to białko roślinne, znajdujące się w pszenicy (zawiera największą jego ilość), jęczmieniu, życie, owsie, pszenżycie i orkiszu. Choć niektórzy naukowcy twierdzą, że owies jest wolny od glutenu – nie jest to jednak do końca udowodnione. To właśnie gluten pełni rolę „kleju”, wiążąc mąkę...