Parowany kogel mogel z lodami

Potrzebujemy: 2 żółtka, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 150 ml śmietanki 30%, 150 ml mleka 0,5%, 2 banany, 2 szklanki malin mrożonych, migdały, orzechy. Przygotowanie: Żółtka dokładnie rozcieramy z cukrem pudrem. Dolewamy śmietankę, mleko, aromat i dalej mieszamy. Można dodać odrobiny mąki. Przelewamy masę do szklanych pojemników...

Deser mleczno-migdałowy

Potrzebujemy: Mleko 1,5%, żelatyna, migdały, cukier waniliowy, olejek migdałowy, żurawina suszona.Przygotowanie: Mleko wystarczy zagotować, wrzucić migdały (według uznania), dodać trochę cukru waniliowego oraz olejku migdałowego. Zestawiamy z ognia i dodajemy żelatynę (w proporcji jak na opakowaniu). Studzimy, przelewamy do pucharków i do lodówki. Na koniec trochę żurawiny i gotowe.

Krem dyniowy z soczewicą

Potrzebujemy: Dynia, soczewica czerwona, przecier pomidorowy, cebula, czosnek, ziemniaki, marchew, papryka czerwona, kardamon, papryka ostra, papryka słodka, curry, kurkuma, imbir mielony, śmietanka/mleko/jogurt, sól. Przygotowanie: Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę z oliwek. Dodajemy przyprawy (papryka ostra i słodka, curry, kurkuma, kardamon, imbir). Po...

Kapuśniak z młodej kapusty

Potrzebujemy: Kapusta młoda, marchew, korzeń pietruszka, ziemniaki, oliwa z oliwek, cebula, pomidor (całe lub z puszki), natka pietruszki, koperek, przyprawy do smakuPrzygotowanie: Kapustę posiekać. Do gotującego bulionu (np. drobiowego) dodać marchewkę, pietruszkę, ziemniaka, kapustę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Na patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać pomidory. Doprawić pieprzem, solą....

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Potrzebujemy: Filety z kurczaka, cebula, włoszczyzna, papryka żółta, olej sezamowy, ziarna sezamu, sos sojowy, imbir, curry, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, sok z cytryny, miód, ananas z puszki, mąka kukurydziana.Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić w paski, cebulkę w piórka. Wrzucamy do miski i tam mieszamy z curry, papryką słodką,...

Mus jabłkowy z jogurtem

Potrzebujemy: Jogurt naturalny, jabłka, cynamon, miód, orzechy włoskie Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i podduszamy w małej ilości wody z dodatkiem cynamonu. Po przestygnięciu można dodać odrobinę miodu. Całość miksujemy.

Pianka pomarańczowa

Potrzebujemy: 3 pomarańcze, 3 jajka, cukier (ja użyłam tylko trochę ze względu na to, że moje pomarańcze były same w sobie słodkie), żelatyna.Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem – lub też bez niego (jeśli wolicie smak bardziej kwaśny). Osobno ubijamy białka. Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy, natomiast...

Deser z kaszy jaglanej

Potrzebujemy: Kasza jaglana, mleko max 1,5%, gruszki, ananas (świeży lub z puszki), cynamon, jogurt naturalny, suszona żurawina, wiórki kokosowe. Przygotowanie: Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się jej goryczki. Następnie gotujemy na mleku. Mleko co pewien czas dolewamy, ponieważ kasza szybko je wchłania. Gotową kaszę odstawiamy...