Pasta z awokado

Potrzebujemy: Awokado, sok z limonki, ricotta, ząbek czosnku, sól, pieprz, cebula lub szczypiorekPrzygotowanie: Awokado obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy 2-3 łyżki sera ricotta, sok z limonki, posiekany ząbek czosnku, posiekaną cebulę/szczypiorek, sól, pieprz. Całość wystarczy zblendować . Pasty można używać zamiast masła/margaryny. Taka kanapka jest...

Pizza

Potrzebujemy: Mąka pszenna (1 szklanka, 250 g), mąka pełnoziarnista (1 szklanka, 250 g), drożdże (3-4 dag), olej/oliwa (3 łyżki, 45 g), sól (szczypta), woda/mleko (szklanka, 250 ml) + dodatki jakie tylko chcecie. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w mleku/wodzie, zmieszać z mąką i solą. Dodać olej/oliwę. Wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na godzinę....

Leczo z ryżem

Potrzebujemy: Oliwa z oliwek, por, pieczarki, cukinia, papryka czerwona, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, papryka słodka, chilli, sól, przecier pomidorowy, ryż brązowy, groszek konserwowy.   Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy drobno posiekany por lub cebulę, pokrojone pieczarki, cukinię i paprykę. Dodajemy przyprawy. Czekamy aż warzywa się podsmażą. Później dodajemy kilka...

Pieczone placki ziemniaczane z gzikiem

Potrzebujemy: Ziemniaki, cebulę, jajko, czosnek, sól, majeranek, serek grani, rzodkiewki, szczypiorek.Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Tak samo postąpić z cebulą. Dodać jajko, czosnek i przyprawy. Wyrobić masę. Nakładać na blachę, na folię aluminiową posmarowaną lekko olejem. Piec w piekarniku w 200 stopniach ok 25 min. Fot. Karolina Kapałka-Boratyńska

Budyń domowy

Potrzebujemy: Mleko krowie lub roślinne ulubionego smaku (2 szklanki), świeża wanilia, cukier wanilinowy/cukier, żółtka (2 sztuki), skrobia ziemniaczana (ok. 2 łyżki), truskawki, jagody goji, nasiona chia, masło (1 łyżeczka).   Przygotowanie: 1 i 1/2 szklanki mleka gotujemy z masłem, wanilią oraz cukrem. W miseczce dokładnie mieszamy resztę mleka z żółtkami...

Biszkopty

Potrzebujemy: 100 g mąki pszennej, 4 jajka (rozmiar L), 70 g cukru trzcinowego, 50 g mąki ziemniaczanej, szczypta soli. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Z białek oraz szczypty soli ubijamy pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy (zmniejszamy obroty miksera). Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z...