Potrzebujemy: Mieszanka sałat, feta, pomidor, ogórek, papryka, musztarda bazyliowa, oliwy z oliwek, czosnek, sok z cytryny, pieprz.
Pasta z awokado
Potrzebujemy: Awokado, sok z limonki, ricotta, ząbek czosnku, sól, pieprz, cebula lub szczypiorekPrzygotowanie: Awokado obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy 2-3 łyżki sera ricotta, sok z limonki, posiekany ząbek czosnku, posiekaną cebulę/szczypiorek, sól, pieprz. Całość wystarczy zblendować . Pasty można używać zamiast masła/margaryny. Taka kanapka jest...
Kanapki z pastą z groszku
Potrzebujemy: Chleb najlepiej razowy/pełnoziarnisty, serek śmietankowy/ser twarogowy chudy, groszek konserwowy, liście pietruszki, oliwa z oliwek, przyprawy do smaku.Przygotowanie: Wystarczy zblendować ser, groszek, pietruszkę, odrobinę oliwy z oliwek i przyprawy. fot. Karolina Kapałka-Boratyńska
Sałatka
Potrzebujemy: Mieszanka sałat, pomidorki koktajlowe, ogórek, sezam, sezam czarny, nasiona słonecznika, pestki dyni, feta, rzodkiewka, papryka, kiełki, olej lniany, sok z cytryny, suszone zioła.
Sałatka
Potrzebujemy: Papryka czerwona, feta, mix sałat, chia, rzodkiewki, kiełki, olej lniany.
Pizza
Potrzebujemy: Mąka pszenna (1 szklanka, 250 g), mąka pełnoziarnista (1 szklanka, 250 g), drożdże (3-4 dag), olej/oliwa (3 łyżki, 45 g), sól (szczypta), woda/mleko (szklanka, 250 ml) + dodatki jakie tylko chcecie. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w mleku/wodzie, zmieszać z mąką i solą. Dodać olej/oliwę. Wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na godzinę....
Leczo z ryżem
Potrzebujemy: Oliwa z oliwek, por, pieczarki, cukinia, papryka czerwona, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, papryka słodka, chilli, sól, przecier pomidorowy, ryż brązowy, groszek konserwowy. Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy drobno posiekany por lub cebulę, pokrojone pieczarki, cukinię i paprykę. Dodajemy przyprawy. Czekamy aż warzywa się podsmażą. Później dodajemy kilka...
Pieczone placki ziemniaczane z gzikiem
Potrzebujemy: Ziemniaki, cebulę, jajko, czosnek, sól, majeranek, serek grani, rzodkiewki, szczypiorek.Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Tak samo postąpić z cebulą. Dodać jajko, czosnek i przyprawy. Wyrobić masę. Nakładać na blachę, na folię aluminiową posmarowaną lekko olejem. Piec w piekarniku w 200 stopniach ok 25 min. Fot. Karolina Kapałka-Boratyńska
Budyń domowy
Potrzebujemy: Mleko krowie lub roślinne ulubionego smaku (2 szklanki), świeża wanilia, cukier wanilinowy/cukier, żółtka (2 sztuki), skrobia ziemniaczana (ok. 2 łyżki), truskawki, jagody goji, nasiona chia, masło (1 łyżeczka). Przygotowanie: 1 i 1/2 szklanki mleka gotujemy z masłem, wanilią oraz cukrem. W miseczce dokładnie mieszamy resztę mleka z żółtkami...
Biszkopty
Potrzebujemy: 100 g mąki pszennej, 4 jajka (rozmiar L), 70 g cukru trzcinowego, 50 g mąki ziemniaczanej, szczypta soli. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Z białek oraz szczypty soli ubijamy pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy (zmniejszamy obroty miksera). Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z...