Krem dyniowy z soczewicą

Potrzebujemy: Dynia, soczewica czerwona, przecier pomidorowy, cebula, czosnek, ziemniaki, marchew, papryka czerwona, kardamon, papryka ostra, papryka słodka, curry, kurkuma, imbir mielony, śmietanka/mleko/jogurt, sól.

Przygotowanie: Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę z oliwek. Dodajemy przyprawy (papryka ostra i słodka, curry, kurkuma, kardamon, imbir). Po 2-3 minutach dorzucamy wcześniej obraną i pokrojoną dynię, pokrojoną marchewkę oraz pokrojoną paprykę. Wszystko podsmażamy ok 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i znów czekamy 5 minut. Po tym czasie zalewamy wodą/bulionem i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotujemy ok 30-40 min aż dynia i ziemniaki będą miękkie i nadmiar wody odparuje, żeby powstał gęsty krem po zblendowaniu. Na koniec dodajemy sól do smaku oraz mleko/śmietankę/jogurt do zabielenia kremu. Podajemy z wcześniej ugotowaną soczewicą.