Bisfenol A w opakowaniach żywności

Bisfenol A (BPA) znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle. Za pomocą BPA wytwarza się między innymi butelki dla niemowląt, pojemniki do przechowywania żywności, powłoki zbiorników wody pitnej. Ponadto BPA znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków, płyt CD i DVD, lakierów, tuszów do drukarek, leków, smoczków, zabawek, klejów i płynów hamulcowych. Stwierdzono, że BPA...

Bakalie

Bakalie to bardzo zdrowa przekąska – jednak nie należy przesadzać z jej ilością ponieważ nie jest to produkt niskokaloryczny. Bakalie są źródłem:- błonnika regulującego pasaż jelitowy (zapobiega zaparciom), obniżającego poziom cholesterolu we krwi a także zapewniającego uczucia sytości,- tłuszczów, dzięki którym wchłaniane są witaminy A, D, E, K i tym...

Makaron ryżowy z dorszem w sosie curry

Potrzebujemy: makaron ryżowy, polędwica z dorsza, seler naciowy, papryka czerwona, cebula, czosnek, sos sojowy, szczypiorek, olej sezamowy, mleczko kokosowe, curry, kumin, kurkuma, pieprz cayenne, imbir, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, suszona trawa cytrynowa Przygotowanie: Na oleju podsmażam cebulę, czosnek, seler naciowy i pokrojoną paprykę. Wlewam wodę i duszę pod przykryciem aby...

Szybkie ciasto z jabłkami

Potrzebujemy: 100g masła, 100g oleju rzepakowego, 4 jajka, 3 duże jabłka, 100g mąki pszennej, 100g mąki pszennej chlebowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 130g ksylitolu, cukier puder do posypania, cukier waniliowy/wanilinowy, cynamon Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, następnie w plasterki. Masło ubić z żółtkami i ksylitolem, cukrem, dodać olej...

Risotto z grzybami

Potrzebujemy: podgrzybki suszone, ryż basmati/paraboiled/arborio, cebula, czosnek, masło, olej rzepakowy, natka pietruszki, parmezan, sól, pieprz, tymianek Przygotowanie: Suszone grzyby moczymy w wodzie. Gdy będą miękkie siekamy je razem z cebulą i czosnkiem. Podsmażamy na oleju. Po 10 minutach dosypujemy ryż i smażymy kolejnych kilka minut. Następnie wlewamy stopniowo wodę w...

Dlaczego błonnik jest tak istotny?

Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) są to związki chemiczne, wchodzące w skład włókna roślinnego. Związki te możemy podzielić na nierozpuszczalne (celuloza, hemiceluloza, lignina) i rozpuszczalne w wodzie (pektyny, śluzy). Błonnik praktycznie nie ulega strawieniu. Najwyższą zawartością błonnika odznaczają się warzywa (natka pietruszki, fasola, groch, kapusta), owoce (owoce suszone, jabłka, czarne porzeczki) i...

Projektowane jajka

Jak można zaprojektować jajka? Chodzi oczywiście o wzbogacanie żywności w składniki odżywcze. Okazuje się, że łatwo można zmienić skład kwasów tłuszczowych w żółtkach przez podawanie kurom odpowiedniej paszy wzbogaconej w kwasy omega-3 pochodzące z nasion lnu oraz mączek rybnych. Żeby zamaskować niepożądany zapach oraz smak dodatkowo dołącza się do paszy...

Znaczenie diety w zapobieganiu chorobom przewlekłym

Na występowanie przewlekłych chorób niezakaźnych olbrzymi wpływ ma nasza dieta, aktywność fizyczna, stosowanie używek oraz wiele innych czynników. Do tych chorób zalicza się m.in. cukrzycę, miażdżycę, otyłość oraz nowotwory. Przekładają się one na obniżenie jakości życia i/lub jego skrócenie. WHO oraz inne towarzystwa amerykańskie czy europejskie opracowują rekomendacje, które dotyczą...

Dieta a występowanie wodobrzusza

Wodobrzusze to gromadzenie wysięku w jamie otrzewnej, które pojawia się w przypadku chorób wątroby jak: alkoholowa marskość wątroby lub rak oraz innych. Konieczne jest zastosowanie ścisłej diety niskosodowej/bezsolnej co pozwala zmniejszyć retencję płynów, które nasilają istniejące już wodobrzusze. Ilość soli w diecie nie powinna przekraczać 3 g/dobę.Tak więc należy wyeliminować...

Savoir-vivre na Świecie cz. II

FRANCJAFrancuzi uwielbiają celebrować posiłki – jest to ważny aspekt życia rodzinnego i społecznego. Można powiedzieć, że rytm całego dnia jest podporządkowany właśnie jedzeniu! Godziny spożywania posiłków to niemal świętość. Wszystkie sklepy, biura, banki w godzinach 12:00 a 14:00 są zamknięte po to aby w spokoju zjeść obiad. Kolacja składa się...