Szybkie ciasto z jabłkami

Potrzebujemy: 100g masła, 100g oleju rzepakowego, 4 jajka, 3 duże jabłka, 100g mąki pszennej, 100g mąki pszennej chlebowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 130g ksylitolu, cukier puder do posypania, cukier waniliowy/wanilinowy, cynamon

Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, następnie w plasterki. Masło ubić z żółtkami i ksylitolem, cukrem, dodać olej (lub bez oleju ale wtedy 200g masła). Dodajemy mąki, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. Białka ubijamy i łączymy z masą. Wylewamy połowę na tortownice, nakładamy jabłka, zalewamy pozostałą częścią masy. Na końcu układamy plasterki jabłka i posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka.