Makaron ryżowy z dorszem w sosie curry

Potrzebujemy: makaron ryżowy, polędwica z dorsza, seler naciowy, papryka czerwona, cebula, czosnek, sos sojowy, szczypiorek, olej sezamowy, mleczko kokosowe, curry, kumin, kurkuma, pieprz cayenne, imbir, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, suszona trawa cytrynowa

Przygotowanie: Na oleju podsmażam cebulę, czosnek, seler naciowy i pokrojoną paprykę. Wlewam wodę i duszę pod przykryciem aby papryka była miękka. Dodaję wszystkie przyprawy wraz z sosem sojowym i dorzucam pokrojoną na mniejsze kawałki rybę oprószoną jedynie solą i pieprzem. Całość znów duszę pod przykryciem aż ryba będzie gotowa.
Cały czas musimy kontrolować ilość wody, od tego zależy ile ostatecznie chcemy uzyskać sosu. Wlewam mleczko kokosowe i dodaję suchy makaron ryżowy, który podczas gotowania zmięknie. Jeszcze chwilę gotuję już bez przykrycia aby sos zgęstniał, posypuję szczypiorkiem i gotowe.