To jeden z kulinarnych trendów – kuchenne laboratorium. W gastronomi molekularnej wykorzystywane są przeróżne, nowatorskie techniki obróbki pokarmów wpływające na smak, temperaturę, fakturę składników. Przykładami mogą być: kluski czekoladowe, kawior z mango czy ptasie mleczko z łososia! Kuchnia molekularna powstała w 1988 r. Dwóch Panów Nicholas Kurti oraz Herve This...
Marcepan
Niestety jakość handlowa wyrobów marcepanowych nie jest uregulowana przepisami prawnymi. W Polskiej Normie - wyroby marcepanowe i pokrewne są określone jako produkty o konsystencji miękkiej lub półmiękkiej z wyczuwalnymi kryształkami cukru, wyprodukowane z mieszaniny surowej masy marcepanowej lub z jąder innych nasion oleistych, cukru, syropu skrobiowego, gorzkich migdałów, aromatów, barwników......
Produkty pszczele
Zapewne słyszeliście, że populacja tych owadów zmniejsza się. Pszczołom zagrażają wirusy, pasożyty, zmiany środowiska oraz pestycydy. Najważniejszym produktem pszczelarskim jest miód, który posiada bogaty skład, wpływający na właściwości lecznicze oraz odżywcze. Wartość kaloryczna miodu wynosi ok. 330 kcal/100 g. 77% miodu to fruktoza i glukoza. W miodzie znajdują się również...
Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem
Potrzebujemy: makaron pełnoziarnisty, pierś z kurczaka, przecier pomidorowy, cebula, czosnek, parmezan, olej rzepakowy, oregano, sól, pieprz, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, bazylia Przygotowanie: Mięso marynujemy w oleju, przyprawach i przeciśniętym czosnku. Podsmażamy z obu stron razem z posiekaną cebulą. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy jeszcze trochę przypraw do smaku, przykrywamy i dusimy do...
Chleb z ziarnami i orzechami
Potrzebujemy: 250g mąki żytniej, 250g mąki pszennej chlebowej, 15g otrębów owsianych (+ do posypania foremki), 20g siemienia lnianego, 25g pestek dyni, 15g sezamu, 45g orzechów (u mnie nerkowce, orzechy włoskie, orzechy laskowe), odrobina oleju rzepakowego, 3/4 łyżki soli, 25g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, ok. 500 ml wody, zioła prowansalskie...
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Potrzebujemy: Ciasto kruche (100g mąka pszenna pełnoziarnista, 100g mąka pszenna chlebowa, 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, odrobina soli) Farsz (szpinak mrożony, feta, pomidory suszone, filet z kurczaka, cebula, czosnek, pieprz, gałka muszkatołowa. Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 min. W tym czasie...
Czy rodzaj makaronu wpływa na poziom sytości?
Oczywiście, że tak. Jako potwierdzenie postanowiłam skrócić dla Was badania przeprowadzone na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym i w Akademii Morskiej w Gdyni. Słowem wstępu zadam pytanie: Jaka jest różnica między głodem, apetytem a sytością? Otóż głód jest określany jako potrzeba jedzenia natomiast apetyt to psychologiczna chęć spożycia żywność. Sytość to nic...
Czym jest immunożywienie?
Udowodniona jest zależność między żywieniem a układem odpornościowym. Niedożywienie ma niekorzystny wpływ na czynność naszego układu oraz wpływa na zwiększoną podatność na zakażenia. Sam termin „immunożywienie” odnosi się do użycia diet, które są uzupełnione o składniki takie jak: glutamina, arginina, kwasy tłuszczowe omega-3, nukleotydy, witaminy antyoksydacyjne (A, C, E), mikroskładniki...
Alergia na orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne (arachidowe) są najczęstszą przyczyną śmiertelnych lub nieomal śmiertelnych wstrząsów anafilaktycznych. Przypuszcza się, że nadwrażliwość pojawia się we wczesnym dzieciństwie i może przetrwać do końca życia. Coraz częściej na alergię cierpią dzieci co może być konsekwencją spożywania orzeszków przez kobiety ciężarne i karmiące.Badania wskazują, że w orzeszkach ziemnych istnieje...
Dania gotowe
Czym jest żywność wygodna?Produkt można zaklasyfikować do żywności wygodnej, gdy surowiec jest przetworzony w odpowiednio wysokim stopniu, tak by przygotowanie posiłku wymagało jedynie minimalnej obróbki kulinarnej.Są to produkty takie jak: zupy w puszce/słoiku/instant, sałatki/surówki, dania na tackach do odgrzania w mikrofali. Dania gotowe możemy podzielić na produkty chłodzone, mrożone, suszone,...