Tarta z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Potrzebujemy: Ciasto kruche (100g mąka pszenna pełnoziarnista, 100g mąka pszenna chlebowa, 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, odrobina soli)
Farsz (szpinak mrożony, feta, pomidory suszone, filet z kurczaka, cebula, czosnek, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 min. W tym czasie na patelni podsmażamy posiekane pomidory suszone z cebulą, czosnkiem i kurczakiem. Po podsmażeniu dodajemy szpinak, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż będzie miękki i połączy się z innymi składnikami. Nadmiar wody musimy odparować – inaczej farsz będzie zbyt wodnisty. Na końcu dodajemy pokruszoną fetę i doprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy na foremkę, robimy dziurki widelcem, przekładamy farsz i zapiekamy w 180 stopniach, ok. 30 min.