Dania gotowe

Czym jest żywność wygodna?
Produkt można zaklasyfikować do żywności wygodnej, gdy surowiec jest przetworzony w odpowiednio wysokim stopniu, tak by przygotowanie posiłku wymagało jedynie minimalnej obróbki kulinarnej.
Są to produkty takie jak: zupy w puszce/słoiku/instant, sałatki/surówki, dania na tackach do odgrzania w mikrofali. Dania gotowe możemy podzielić na produkty chłodzone, mrożone, suszone, liofilizowane, pasteryzowane…

  • Zupy – instant, mokre,
  • Dania pasteryzowane – klopsiki, pulpety, gulasz, flaki
  • Mrożonki – pierogi, pyzy, knedle, kopytka, mrożonki warzywne/owocowe, risotto, owoce morza, filety/steki/burgery rybne, lasagne, frytki, pizza
  • Instant – zupki, spaghetti po boloński, puree ziemniaczane z cebulką i boczkiem
  • Dania dla dzieci – deserki, dania mięsno-warzywne, zupki

Czym się kierujemy przy wyborze produktów?
Oczywiście smakiem, sposobem przygotowania, ceną oraz na końcu wartością odżywczą. Wzrost zakupu dań gotowych jest spowodowany m.in. pracą zawodową kobiet, większym udziałem w populacji osób w podeszłym wieku, zwiększeniem dochodów, częstym podróżowaniem.

Czego klienci najczęściej oczekują od dań gotowych?

  • Jeszcze krótszego czasu przygotowania,
  • Większych walorów smakowych,
  • Dłuższego okresu przechowywania,
  • Niższej ceny,
  • Poręczniejszych, wygodniejszych opakowań wielokrotnego użytku (wielokrotne otwieranie, ponowne wykorzystanie),
  • Nowego smaku, konsystencji, formy

Najczęściej sięgamy po produkty tradycyjne a więc gołąbki, flaki, pulpety, fasolkę po bretońsku. Jednak coraz częściej mamy ochotę na dania kuchni meksykańskiej, chińskiej czy włoskiej. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się posiłki wegetariańskie – przyczyną tej popularności jest rosnąca świadomość zdrowotna!

Unikajmy dań, które nie zawierają żadnych wartości odżywczych lub dań zawierających dużo soli, tłuszczu, cholesterolu. Najzdrowsze są mrożonki owocowe/warzywne, które w procesie mrożenia zachowały swoje cenne wartości odżywcze. Z nich można przygotować nie tylko zupy i kompoty ale także koktajle, dania z kuchni chińskiej oraz wiele wiele innych. Dużo wartości odżywczych mają także gotowe do spożycia zupy w kartonie np. barszcz, pomidorowa, żurek – w prawdzie zawierają one mniej witamin i składników mineralnych niż zupy domowe, natomiast na pewno więcej niż ich odpowiedniki w proszku.

Sami także możemy zwiększyć wartość odżywczą tych produktów dodając do gotowej już potrawy świeże zioła, świeże warzywa, owoce lub świeżo wyciśnięty sok.