Bigos

Bigos zawsze kojarzy mi się z nadchodzącymi świętami ale nic nie zaszkodzi zjeść go również w innej porze roku.

Potrzebujemy: cebula, kapusta mocno kiszona, schab lub łopatka wieprzowa, pierś z indyka, boczek świeży, boczek wędzony, podgrzybki suszone, dobrej jakości kiełbasa wiejska, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek mielony.

Przygotowanie: Na odrobinie oleju w garnku podsmażam cebulę, boczek, indyka i schab. W tym czasie namaczam grzyby oraz siekam kapustę (wcześniej jej NIE PŁUCZĘ – w końcu musi być kwaśna).
Gdy mięso będzie podsmażone – wrzucam odsączone, posiekane grzyby, posiekaną kapustę, koncentrat, przyprawy. Zalewam wodą po grzybach i duszę pod przykryciem 4-5 dni wyłączając tylko na noc lub jak wychodzę z domu.