Tarta szarlotkowa

Potrzebujemy: jabłka, cynamon, sok z cytryny, cukier waniliowy do smaku- odrobina ksylitolu/miodu/erytrytolu w zależności od słodkości jabłek, mąka pszenna 200g, masło 120g, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżki śmietany/wody.

Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z odrobiną wody, cynamonem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny. Dusimy aż jabłka się rozpadną (chociaż ja lubię jak są wyczuwalne kawałki jabłek). Pod koniec dodajemy ksylitol jeśli jabłka są zbyt kwaśne. Składniki na ciasto zagniatamy, chowamy do lodówki na 30 min. Wyklejamy ciastem foremkę, nakładamy mus oraz plasterki jabłka. Posypujemy cynamonem i pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.