Domowy chleb

Potrzebujemy: 250g mąki pszennej chlebowej, 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 1 łyżka mąki pszennej, 60g siemienia lnianego, 60g mieszanki orzechów roztłuczonych w moździerzu (orzechu włoskie, laskowe, nerkowce), 20g otrębów owsianych, 3/4 łyżki soli, 1 łyżka cukru, 25g drożdży, 500ml ciepłej wody, trochę oleju rzepakowego, odrobina czarnego sezamu, odrobina czarnuszki

Przygotowanie: W pół szklanki wody (z podanej ilości) rozrobić pokruszone drożdże z cukrem i jedną łyżką mąki pszennej. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. W dużej misce wymieszać mąkę chlebową, orkiszową, siemię lniane, orzechy, otręby, sól. Wlać wyrośnięte drożdże, resztę wody i dokładnie wyrobić całość ręcznie. Przykryć miskę ręczniczkiem i zostawić na 25 minut do wyrośnięcia. Podłużną foremkę posmarować olejem, oprószyć sezamem i czarnuszką. Ciasto przemieszać ręką i przełożyć do foremki. Posmarować z wierzchu odrobiną oleju, przykryć ręczniczkiem i odstawić na kolejne 20 min. Piec w 210 stopniach z termoobiegiem przez 40 minut.