Food Labelling – na co zwracać uwagę

Czy prawidłowo potrafimy czytać etykiety na opakowaniach?

Jak wiemy znakowanie środków spożywczych nie może wprowadzać w błąd konsumenta, pod względem składu, ilości, pochodzenia a także metody produkcji.

Napisy powinny być czytelne, widoczne oraz nieusuwalne.

Składniki podawane na etykiecie są układane w kolejności od największej procentowej zawartości do najmniejszej np. jeśli w kiełbasie wieprzowej na pierwszym miejscu widnieje mięso drobiowe lub co gorsza woda – lepiej odłóżmy ten produkt na półkę.

GDA (Guideline Daily Amounts)– wskazane dzienne spożycie (% wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej) – łatwy sposób przedstawienia informacji żywieniowej, pozwalającej na ułożenie zbilansowanej diety. GDA dotyczy: kalorii, cukru, tłuszczu, kwasów tłuszczonych nasyconych oraz soli/sodu – mają one wpływ na choroby dietozależne.

Pamiętajmy:

  • Wybierajmy produkty z małą zawartością cukrów prostych, zaś dużą ilością błonnika pokarmowego – co pozwoli nam na regulowanie gospodarki węglowodanowej oraz lepszy, szybszy pasaż jelitowy.
  • Sprawdzajmy zawartość tłuszczów: wybierajmy produkty z przewagą kwasów tłuszczowych nienasyconych, które pełnią olbrzymią rolę w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Sprawdzajmy zawartość soli/sodu w produktach, ponieważ zbyt duża ilość (odpowiednio >6g/>2,4g) skutkuje późniejszymi problemami z pracą serca oraz ciśnieniem krwi.

Jakie informacje powinny znaleźć się na etykiecie?

  1. Nazwa środka spożywczego.
  2. Zawartość składników oraz substancji dodatkowych na 100 ml lub 100 g produktu (białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, cholesterol, witaminy, składniki mineralne, konserwanty, barwniki oraz wszystkie inne „E” itd.).
  3. Masa netto produktu.
  4. Kod kreskowy – pierwsze cyfry 590 – jest to kod Polski.
  5. Data określająca trwałość produktu – im krótszy termin, tym w produkcie znajduje się mniej konserwantów. Chyba, że długi termin wynika ze stosowania takich technologii jak suszenie czy marynowanie.
  6. Sposób przygotowania/zastosowania.
  7. Dane producenta.
  8. Warunki przechowywania.
  9. Oznaczenie partii produkcyjnej.

Dodatkowo informacje, które mogą znajdować się na etykiecie to przykładowo:

  • „Zawiera substancje słodzące”
  • „Bogate w błonnik”
  • „Dobre dla serca”
  • „Produkt bezglutenowy”
  • „Produkt zawierający GMO”

Uważajmy na deklaracje producentów np. „Produkt maślany, śmietanowy, seropodobny” – producent w ten sposób daje nam do zrozumienia, że jest to produkt tylko podobny…

Nie patrzmy jedynie na ładny obrazek czy też grafikę,

wytężmy wzrok i zapoznajmy się ze składem danego produktu.