Czy prawidłowo potrafimy czytać etykiety na opakowaniach?
Jak wiemy znakowanie środków spożywczych nie może wprowadzać w błąd konsumenta, pod względem składu, ilości, pochodzenia a także metody produkcji.
Napisy powinny być czytelne, widoczne oraz nieusuwalne.
Składniki podawane na etykiecie są układane w kolejności od największej procentowej zawartości do najmniejszej np. jeśli w kiełbasie wieprzowej na pierwszym miejscu widnieje mięso drobiowe lub co gorsza woda – lepiej odłóżmy ten produkt na półkę.
GDA (Guideline Daily Amounts)– wskazane dzienne spożycie (% wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej) – łatwy sposób przedstawienia informacji żywieniowej, pozwalającej na ułożenie zbilansowanej diety. GDA dotyczy: kalorii, cukru, tłuszczu, kwasów tłuszczonych nasyconych oraz soli/sodu – mają one wpływ na choroby dietozależne.
Pamiętajmy:
- Wybierajmy produkty z małą zawartością cukrów prostych, zaś dużą ilością błonnika pokarmowego – co pozwoli nam na regulowanie gospodarki węglowodanowej oraz lepszy, szybszy pasaż jelitowy.
- Sprawdzajmy zawartość tłuszczów: wybierajmy produkty z przewagą kwasów tłuszczowych nienasyconych, które pełnią olbrzymią rolę w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Sprawdzajmy zawartość soli/sodu w produktach, ponieważ zbyt duża ilość (odpowiednio >6g/>2,4g) skutkuje późniejszymi problemami z pracą serca oraz ciśnieniem krwi.
Jakie informacje powinny znaleźć się na etykiecie?
- Nazwa środka spożywczego.
- Zawartość składników oraz substancji dodatkowych na 100 ml lub 100 g produktu (białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, cholesterol, witaminy, składniki mineralne, konserwanty, barwniki oraz wszystkie inne „E” itd.).
- Masa netto produktu.
- Kod kreskowy – pierwsze cyfry 590 – jest to kod Polski.
- Data określająca trwałość produktu – im krótszy termin, tym w produkcie znajduje się mniej konserwantów. Chyba, że długi termin wynika ze stosowania takich technologii jak suszenie czy marynowanie.
- Sposób przygotowania/zastosowania.
- Dane producenta.
- Warunki przechowywania.
- Oznaczenie partii produkcyjnej.
Dodatkowo informacje, które mogą znajdować się na etykiecie to przykładowo:
- „Zawiera substancje słodzące”
- „Bogate w błonnik”
- „Dobre dla serca”
- „Produkt bezglutenowy”
- „Produkt zawierający GMO”
Uważajmy na deklaracje producentów np. „Produkt maślany, śmietanowy, seropodobny” – producent w ten sposób daje nam do zrozumienia, że jest to produkt tylko podobny…
Nie patrzmy jedynie na ładny obrazek czy też grafikę,
wytężmy wzrok i zapoznajmy się ze składem danego produktu.