Mikoproteiny – korzystne dla zdrowia

Mikoproteiny jest to biomasa o zredukowanej ilości RNA pozyskana z grzybów głównie w procesie fermentacji. Mikoproteiny to głównie białko (48%), tłuszcz (12%) i włókno pokarmowe (25%). Są także bogatym źródłem selenu, żelaza i cynku. Uzyskany produkt wykorzystywany jest w żywieniu jako dietetyczny zamiennik mięsa.

W ostatnich latach spożycie mikoprotein wzrosło dzięki popularności diet wegetariańskich ale także z obawy przed chorobami odzwierzęcymi.

Mikoproteiny w diecie obniżają poziom lipidów i cholesterolu we krwi. Przeprowadzone badania dowiodły, że dzienne spożycie 190 g mikoprotein przez 3 tygodnie obniżyło ilość cholesterolu LDL o 13% zaś poziom cholesterolu LDL wzrósł o 12%. Udowodniono również, że spożywanie mikoprotein reguluje poziom glukozy we krwi oraz redukuje insulinemię co jest ważne w aspekcie leczenia i zapobiegania cukrzycy.

Działanie mikoprotein polega również na wydłużeniu uczucia sytości oraz redukcji głodu co potwierdza ich rolę jako czynnik regulujący masę ciała.

W przemyśle są stosowane jako zamiennik tłuszczu w jogurtach, lodach oraz innych produktach.

„Mikoproteiny”, A. Wociór, D. Złotkowska, H. Kostyra, E. Kostyra, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 5(72), 5-16