Właściwości prozdrowotne sorgo

Sorgo zajmuje piąte miejsce wśród zbóż na świecie. Obecnie uprawiane również w Polsce.

Głównym składnikiem sorgo jest skrobia, następnie białko, inne węglowodany oraz tłuszcze. Wartość kaloryczna zmielonych ziaren wynosi 365kcal/100g. Zboże to również bogactwo witamin oraz składników mineralnych, które mają znaczący wpływ na nasz organizm.
Sorgo zawiera także taniny, które zalegają dłużej w żołądku tym samym przedłużając uczucie sytości.
Ziarna mają niski indeks glikemiczny a więc mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Ziarna sorgo zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia obniżając stężenie cholesterolu frakcji LDL  i podnosząc stężenie cholesterolu frakcji HDL. Udowodniono również, że ziarna sorgo obniżają lepkość krwi zapobiegając zakrzepicy.

Opublikowane są także badania, które wykazują korelacje spożycia sorgo z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwór przełyku oraz czerniaka.

„Właściwości odżywcze i lecznicze sorgo (Sorghum Moench)”, J. Frankowski, Post. Fitoter. 2017; 18(3): 209-214