Zacznijmy od tego, że prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży wynosi 10-14 kg. Wzrasta zapotrzebowanie na białko, wapń, kalorie oraz inne składniki odżywcze jak żelazo i kwas foliowy. Ważne aby dieta była urozmaicona, aby pojawiały się w niej produkty zbożowe, warzywa, owoce, nabiał, mięso, tłuszcze, rośliny strączkowe oraz odpowiednie napoje.
A czego kobiety ciężarne powinny unikać i dlaczego?
- Surowe jajka – ryzyko salmonelli
- Kolorowe napoje gazowane – dużo cukrów prostych, barwników, konserwantów a także kofeiny (coca cola) oraz fosforu (pogarsza wchłanianie wapnia), wzdęcia
- Befsztyk, tatar – ryzyko toksoplazmozy, listeriozy, które są groźne dla nienarodzonego dziecka i mogą wywoływać poważne uszkodzenia w układzie nerwowym
- Produkty wędzone – duża zawartość soli i związki rakotwórcze (nitrozaminy)
- Sól – nadciśnienie, obrzęki
- Słodycze – chyba wiemy dlaczego
- Orzeszki ziemne – uczulenia
- Sery pleśniowe i produkty z niepasteryzowanego mleka – listerioza, mogąca wywołać przedwczesny poród, infekcje u noworodka oraz uszkodzenia na tle neurologicznym
- Alkohol – ryzyko zespołu poalkoholowego a więc: niska masa urodzeniowa, nieprawidłowy rozwój narządów wewnętrznych
- Papierosy
- Mocna kawa – wypłukuje z organizmu witaminy i składniki mineralne
- Produkty zawierające konserwanty, barwniki sztuczne i aromaty – uczulenie, zaburzenia żołądkowo-jelitowe