Produkty pszczele

Zapewne słyszeliście, że populacja tych owadów zmniejsza się. Pszczołom zagrażają wirusy, pasożyty, zmiany środowiska oraz pestycydy. Najważniejszym produktem pszczelarskim jest miód, który posiada bogaty skład, wpływający na właściwości lecznicze oraz odżywcze. Wartość kaloryczna miodu wynosi ok. 330 kcal/100 g. 77% miodu to fruktoza i glukoza. W miodzie znajdują się również enzymy, kwasy organiczne, witaminy, minerały, polifenole i proteiny.

Wysokie ceny miodu przekładają się jednak na fałszowanie produktu polegające na nieprawidłowym oznakowaniu, zmianie składu poprzez dodatek melasy czy syropu ziemniaczanego.

Korzyści zdrowotne

  • Miód korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego.
  • Miód stosowany jest również do leczenia ran, zmniejszając ich obrzęk czy też likwidując infekcje bakteryjne.
  • Miód w połączeniu z oliwą z oliwek i woskiem wpływały na przyspieszenie gojenia się skóry m.in. podczas łuszczycy i infekcji grzybiczych.
  • Bogaty skład miodu wpływa również korzystnie na leczenie opryszczki.
  • Regularna podaż miodu podnosi ilość erytrocytów, żelaza oraz hemoglobiny we krwi.
  • Miód obniża również poziom złego cholesterolu LDL, podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL i zmniejsza ciśnienie krwi.

Czy dzieci mogą spożywać miód?
Miód to produkt łatwostrawny i łatwo przyswajalny a obecna w miodzie laktuloza stymuluje rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, co zapobiega wzdęciom i kolkom. Zbyt duża ilość miodu może także pomóc podczas zaparć ponieważ działa lekko przeczyszczająco. Przeszkodą jest jedynie ryzyko obecności Clostridium Botulinum, której formy przetrwalnikowe mogą występować w miodzie. U dziecka do 1 r.ż. istnieje ryzyko wytworzenia toksyny botulinowej dlatego zaleca się spożycie tego produktu po ukończeniu 1 r.ż. Ważny jest fakt, że miód nie jest tak próchnicotwórczy jak inne słodkości czy soki owocowe.

Miód a cukrzyca
Wykazano, że miód ma działanie hipoglikemizujące a IG miodu może wynosić nawet 32 – dlatego też mogą być one alternatywą dla słodyczy dla osób chorych na cukrzycę.

„Pszczoły i ich produkty – znaczenie dla zrównoważonego rozwoju roślin, zwierząt i ludzi” A. Koszowska, A. Dittfeld, J. Nowak, k. Ziora, Medycyna Środowiskowa 2013, vol. 16, No. 2, 79-84