Czym jest immunożywienie?

Udowodniona jest zależność między żywieniem a układem odpornościowym. Niedożywienie ma niekorzystny wpływ na czynność naszego układu oraz wpływa na zwiększoną podatność na zakażenia.

Sam termin „immunożywienie” odnosi się do użycia diet, które są uzupełnione o składniki takie jak: glutamina, arginina, kwasy tłuszczowe omega-3, nukleotydy, witaminy antyoksydacyjne (A, C, E), mikroskładniki (selen, cynk, chrom). Określane jest także jako modulowanie aktywności układu odpornościowego przez składniki odżywcze.

  • Arginina – wzmacnia funkcję odpornościową limfocytów, zwiększa odkładanie się kolagenu w ranach pooperacyjnych oraz po przeszczepach.
  • Glutamina – jest jak tlenowe paliwo dla szybko dzielących się komórek, nasila funkcję antyoksydacyjną.
  • Kwasy tłuszczowe omega 3 (EPA, DHA) – są czynnikami przeciwzapalnymi.
  • Nukleotydy – nasilają aktywność komórek odpornościowych.

Istnieją dowody, że dieta wzbogacona w składniki immunomodulujące może poprawić wynik leczenia chorych poddanych planowemu zabiegowi chirurgicznemu przewodu pokarmowego, chorych z posocznicą i u krytycznie chorych. Rzadziej obserwowano powikłania a czas hospitalizacji był krótszy.

Więcej na ten temat: „Podstawy żywienia klinicznego” L. Sobotka „Dietetyka i żywienie kliniczne” A. Payne, H. Barker