Projektowane jajka

Jak można zaprojektować jajka? Chodzi oczywiście o wzbogacanie żywności w składniki odżywcze.

Okazuje się, że łatwo można zmienić skład kwasów tłuszczowych w żółtkach przez podawanie kurom odpowiedniej paszy wzbogaconej w kwasy omega-3 pochodzące z nasion lnu oraz mączek rybnych. Żeby zamaskować niepożądany zapach oraz smak dodatkowo dołącza się do paszy przeciwutleniacze m.in. tokoferole. Innymi składnikami mogą być witaminy, selen, jod oraz inne mikroelementy.

Na rynku dostępne są zmodyfikowane jaja Omega, Columbus, Super-egg.
Pojawiają się nawet zaprojektowane jaja dla seniorów, które są dodatkowo wzbogacone w DHA, witaminę B12 oraz witaminę D.

Czym różnią się jaja wzbogacone od tych co znamy? Otóż mają one:
– 6 x więcej luteiny i zeaksantyny
– 6 x więcej witaminy E
– 6 x więcej kwasu a-linolowego
– 4 x więcej selenu, kwasu foliowego
– 3 x więcej witaminy D, DHA
– oraz 2,5 x więcej jodu

„Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych”, J. Kijowski, G. Leśnierowski, R. Cegielska-Radziejewska, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90), 29-41