Kalarepa

Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej. Do spożycia przeznaczona jest zgrubiała łodyga oraz młode listki. Nie jemy skórki! Kalarepa to źródło antyoksydantów oraz witamin z grupy B, witaminy K oraz wapnia, magnezu, żelaza. Ma więc ma działanie antynowotworowe, neutralizujące wolne rodniki, usuwające toksyny. Jedna główka kalarepy jest w stanie pokryć dzienne...

Polędwica z dorsza

Potrzebujemy: Polędwica z dorsza, majeranek świeży, natka pietruszki, czosnek, masło, oliwa z oliwek, pieprz, sól. Przygotowanie: Rybę oprószamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego kładziemy odrobinę masła, dużo plasterków czosnku i posiekanej natki pietruszki. Skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie układamy rybę, którą dodatkowo posypujemy natką i czosnkiem. Na wierzch kładziemy...

Naleśniki dla łasuchów

Dieta to nie tylko chudnięcie i ograniczanie kalorii. Wiele osób musi dostarczać większą ilość kalorii w związku z niedożywieniem, wyczynowym uprawianiem sportu ale także w innych stanach chorobowych. Poza tym - chyba każdy lubi od czasu do czasu zjeść coś bardzo słodkiego! Potrzebujemy: mleko 1,5%, cukier wanilinowy, szczypta soli, jajko,...

Zdrowe wakacje

Pamiętajcie, zdrowe wakacje to nie wczasy odchudzające ale warto zapamiętać kilka wskazówek, dzięki którym zadbamy o lepszą kondycję psychofizyczną! Pamiętaj o nawodnieniu szczególnie gdy uprawiasz sport w upalne dni – minimum 2 litry wody dziennie (unikaj napojów gazowanych, kolorowych oraz soków w kartonikach). Skutki niedoboru wody u dzieci mogą być bardzo...

Dieta ubogobłonnikowa – dla kogo?

Powyższa dieta jak sama nazwa wskazuje dostarcza bardzo ograniczonych ilości błonnika i powinna być stosowana jedynie przejściowo w niektórych stanach chorobowych oraz okołooperacyjnych. Do sytuacji, w których należy zastosować dietę z ograniczeniem błonnika zalicza się m.in.: resekcję jelita cienkiego, ostrą biegunkę, stany zapalne przewodu pokarmowego, popromienne zapalenie jelita, przygotowanie do...

Acerola – bomba witaminy C

Naukowcy docenili tę roślinę w 1946 roku. Zbadali w niej zawartość witaminy C. Okazało się że w zależności od odmiany, w tej roślinie znajduje się do 2520 mg/100g witaminy C! To 50 razy więcej niż w cytrynie. Według części naukowców witamina C zwiększa ilości interferonu (białka hamującego namnażanie wirusów i...

Bigos

Bigos zawsze kojarzy mi się z nadchodzącymi świętami ale nic nie zaszkodzi zjeść go również w innej porze roku. Potrzebujemy: cebula, kapusta mocno kiszona, schab lub łopatka wieprzowa, pierś z indyka, boczek świeży, boczek wędzony, podgrzybki suszone, dobrej jakości kiełbasa wiejska, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek mielony....

Żywienie w osteoporozie

Osteoporoza charakteryzuje się zmniejszeniem masy kostnej oraz upośledzoną mikrostrukturą tkanki kostnej. Dlatego też u osoby chorej występuje większa podatność na złamania. Choroba częściej występuje u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Osteoporoza dzieli się na: 1) Pierwotną (80% przypadków)2) Wtórną (20% przypadków) – jako następstwo innych stanów chorobowych m.in. chorób nowotworowych, nadczynności...