Gruszki to 12,9% cukrów (głównie fruktoza), 0,39% białek i jedynie 0,4% tłuszczów. Gruszki zawierają witaminy C, E i B jednak w niewielkich ilościach. Najważniejszymi minerałami w tym owocach są potas, żelazo i magnez ale nie zabraknie w nich również cynku i miedzi. Gruszki to cenne źródło błonnika, który obniża poziom...
Hipercholesterolemia rodzinna
Dla uproszczenia nazwy tej choroby dziedzicznej, używam skrótu HR. HR przekazywana jest z pokolenia na pokolenie – w Polsce choruje na nią od ok 80 do 160 tys. osób. Na świecie ilość chorych ludzi sięga nawet 34 milionów. Nieleczona choroba prowadzi do przedwczesnej miażdżycy i skraca życie nawet o 20-30...
Wpływ omega-3 na skórę
Wpływ wielonienasyconych (WNKT) kwasów tłuszczowych na skórę. Skóra (warstwa rogowa naskórka) spełnia funkcję ochronną dzięki lipidom oraz keratynocytom, za pomocą których jest utrzymywane odpowiednie jej nawilżenie. Warstwa rogowa to taki mur z cegieł, natomiast keratynocyty to zaprawa murarska. Jakie czynniki zaburzają funkcje skóry? nadmierne opalanie, detergenty, procesy chorobowe skóry i...
Jakie są objawy cukrzycy?
Sami możemy zaobserwować wiele sygnałów ostrzegawczych cukrzycy, które mają miejsce ze względu na występowanie hiperglikemii oraz hipoglikemii. Do oznak, których nie powinniśmy lekceważyć należą m.in.: Polifagia - zwiększony apetyt – organizm domaga się energii jednak glukoza nie może zostać wykorzystana przez komórki krwi jako źródło energii. Oznaki hipoglikemii – ból...
Wskazówki dotyczące gotowania warzyw
Aby ograniczyć straty cennych składników odżywczych podczas gotowania – kilka rad! Warzywa gotować jak najkrócej i w jak najmniejszej ilości wody. Nie należy zakwaszać wody podczas gotowania warzyw ponieważ wydłuża to czas gotowania. W wodzie twardej warzywa gotują się dłużej niż w wodzie miękkiej. Wywary powstałe po ugotowaniu warzyw są...
Kanapki z pastą twarogowo-lnianą
Potrzebujemy: chleb żytni, skyr, twaróg, siemię lniane mielone, olej lniany, kiełki, zielenina Przygotowanie: Twaróg wystarczy rozgnieść lub zmiksować z olejem lnianym, siemieniem lnianym, skyrem odrobiną soli, pieprzu i gotowe!
Jajko sadzone w pomidorze
Potrzebujemy: jajko, pomidor, szczypiorek, oliwa z oliwek, bazylia Przygotowanie: Górną część pomidora odkrajamy a środek wydrążamy. Posypujemy odrobiną suszonej bazylii i odrobiną soli. Do wnętrza wbijamy jajko. Kładziemy na blasze (na folię aluminiową) i pieczemy 20-30 min w 180 stopniach. Tak przygotowanego pomidora posypać szczypiorkiem i skropić oliwą.
Carpaccio z buraka
Potrzebujemy: burak, roszponka, feta, orzechy włoskie, olej lniany, musztarda, sok z cytryny, miód Przygotowanie: Buraka wystarczy ugotować lub kupić już ugotowane buraki hermetycznie zapakowane. Kroimy w plasterki, układamy na talerzu, posypujemy pokruszoną fetą, roszponką, orzechami. Całość polewamy sosem z oleju, musztardy, soku z cytryny i miodu.
Kuchnia molekularna w Polsce cz. 1
„Kuchnia molekularna” to termin kojarzony z rewolucją kulinarną w Hiszpanii, która jest pionierem kuchni innowacyjnej oraz nowoczesnej. „Gastronomia molekularna” to termin stworzony przez fizyka Nicholasa Kurti oraz chemika Herve’a This. Badali oni związki chemiczne oraz ich wzajemne oddziaływanie w produktach spożywczych. Przeprowadzali doświadczenia zmieniając skład oraz strukturę produktów spożywczych za...
Kofeina – jak działa na nasz organizm?
Kofeina to związek należący do grupy alkaloidów purynowych. Naturalnie występuje w herbacie, kawie i nasionach kakaowca. W roślinach działa jako naturalny pestycyd, działający owadobójczo na szkodniki. Oczywiście kofeina znajduje się również w napojach energetyzujących i napojach typu „cola”. Zawartość kofeiny w napojach: filiżanka kawy = 50 mg filiżanka kawy rozpuszczalnej...