Czy ograniczanie w diecie pieczywa ma sens? Wartość odżywcza pieczywa zależy główne od rodzaju użytej mąki, metody produkcji, dodatków oraz zawartości wody.Wartość kaloryczna jest zróżnicowana i wiąże się przede wszystkim z zawartością węglowodanów. Pieczywo ciemne, bogate w błonnik oraz wodę jest mniej kaloryczne niż pieczywo pszenne czy też chleb chrupki....
Tarta z cieciorką i indykiem
Potrzebujemy: Ciasto kruche (mąka orkiszowa 100g, mąka pszenna pełnoziarnista 100g, 1 jajko, masło 70g, łyżka wody), mięso mielone z indyka, cieciorka, pasatta pomidorowa, cebula, czosnek, włoszczyzna, jajko, olej rzepakowy, parmezan do posypania, pasta z ostrych papryczek, pieprz, sól, słodka papryka, kumin, czosnek niedźwiedzi, oregano, zioła prowansalskie, kminek mielony, kurkuma, curry,...
Grecki Briam
Potrzebujemy: Bakłażan, cukinia, ziemniaki, cebula, pomidory, czosnek, oliwa z oliwek, pomidory krojone z puszki, sól, pieprz, oregano, cukier. Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze. Oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Na ziemniakach poukładać pokrojone w półplastry: cukinię i bakłażana. Posypać piórkami cebuli i cząstkami pomidora. Całość znów oprószyć...
Transplantacja nerek – problemy żywieniowe
W celu zapobiegania odrzuceniu narządu, podawane są leki steroidowe, które mogą wpływać na przyrost masy ciała, dlatego też może być zalecana obniżona wartość kaloryczna diety – jednak wciąż na tyle wysoka aby zapewnić dodatni bilans azotowy. Jest on ważny ze względu na szybsze gojenie się ran oraz funkcjonowanie układu odpornościowego.U...
Depresja oraz dieta
Depresja to zaburzenia nastroju, które uniemożliwiają nam normalne funkcjonowanie. Charakteryzuje się zmniejszeniem energii, aktywności, zainteresowań. Czasami jest to smutek i przygnębienie, czasami odwrotnie: śmiech i euforia. Na depresję cierpi z roku na rok coraz więcej ludzi (częściej kobiety). Depresji bardzo często towarzyszą zaburzenia odżywiania – albo jemy zbyt dużo albo...
Leczenie nadciśnienia za pomocą roślin
Optymalne ciśnienie tętnicze krwi wynosi <120 mmHg dla ciśnienia skurczowego i <80 mmHg dla ciśnienia rozkurczowego. O nadciśnieniu mówimy gdy wartość ciśnienia skurczowego przekracza 140 mmHg zaś rozkurczowego 90 mmHg. Nadciśnienie może mieć charaktery pierwotny o nieznanej przyczynie (>90% przypadków) oraz wtórny, do którego przyczyn zalicza się m.in. choroby nerek,...
Kasze
Kasze dzielimy ze względu na:- rodzaj surowca (pszenne, owsiane, jaglane, gryczane, jęczmienne)- wielkość ziaren i sposób przerobu (krupy, łamane, drobne). Pamiętajmy, że kasze gruboziarniste mają większą wartość odżywczą! Kasze są cennym źródłem białka, skrobi (65-75%), lipidów, składników mineralnych (magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, chrom), witamin (E, PP, z gr. B),...
Kawa grzybowa
Grzyby od zawsze były traktowane jako źródło pożywienia a użycie grzybów w celach leczniczych jest powiązane głównie z tradycyjną medycyną chińską, która poleca stosowanie niektórych gatunków w celu utrzymania zdrowia lub terapii wybranych schorzeń. Produktem, który zyskuje coraz większą popularność jest kawa oraz inne napoje z dodatkiem grzybów takich jak...
Czekolada – tabliczka radości
Czekolada to kompozycja wielu składników w tym głównie magnezu, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój i stanowią główną rolę w profilaktyce chorób na tle nerwowym! Czekolada zawiera duże ilości flawonoidów (najwięcej zawiera ich czekolada gorzka, zaś biała nie zawiera ich wcale) oraz magnezu – odpowiedzialnych za zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób...
Powidła śliwkowe
Potrzebujemy: Śliwki (najlepiej dojrzałe), cynamon. Przygotowanie: Ze śliwek usuwamy pestki. Do garnka wlewamy odrobinę wody i gotujemy na mocnym ogniu śliwki przez około 20 minut cały czas mieszając. Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 3 dni z przerwą na noc (zostawiamy je wtedy pod przykryciem). Po tych kilku dniach dodajemy...