Czekolada – tabliczka radości

Czekolada to kompozycja wielu składników w tym głównie magnezu, które pozytywnie wpływają na nasz nastrój i stanowią główną rolę w profilaktyce chorób na tle nerwowym!

Czekolada zawiera duże ilości flawonoidów (najwięcej zawiera ich czekolada gorzka, zaś biała nie zawiera ich wcale) oraz magnezu – odpowiedzialnych za zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia oraz raka.
Magnez z kolei odgrywa ważną rolę w; regulacji reakcji enzymatycznej, gospodarce lipidowej, syntezie DNA, regulacji ciśnienia i krzepnięcia krwi. Można spotkać się z poglądami, iż zbilansowana dieta magnezowa zastąpiłaby stosowanie lekarstw związanych ze  stresem.

Kolejnymi składnikami czekolady są:

  • Teobromina (1,7%), która ma działanie relaksacyjne, diuretyczne dzięki czemu może być stosowana jako lek obniżający ciśnienie.
  • Fenyloetyloamina, która uwalnia do mózgu dopaminę – ten proces prowadzi do stanu euforii a niedobór tego składnika może być przyczyną schizofrenii.  Jest ona też punktem wyjścia dla innych hormonów i związków o działaniu narkotycznym i psychotropowym.

Ze względu na zawartość masy kakaowej wyróżnia się:
– czekoladę białą (>20% tłuszczu kakaowego),
– mleczną (min. 25% tłuszczu kakaowego),
– deserową (min. 14% tłuszczu kakaowego),
– gorzką inaczej luksusową (64-95% suchej masy kakaowej!)

Z przeprowadzonych badań można stwierdzić dodatnią korelację między zawartością masy kakaowej a zawartością magnezu, który pochodzi głównie z masy kakaowej.
Najbardziej bogate czekolady w magnez to czekolady gorzkie!

„Czekolada – tabliczka szczęścia”, K. Bielecka, K. Olan, A. Michalik, Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2010