Tarta z cieciorką i indykiem

Potrzebujemy: Ciasto kruche (mąka orkiszowa 100g, mąka pszenna pełnoziarnista 100g, 1 jajko, masło 70g, łyżka wody), mięso mielone z indyka, cieciorka, pasatta pomidorowa, cebula, czosnek, włoszczyzna, jajko, olej rzepakowy, parmezan do posypania, pasta z ostrych papryczek, pieprz, sól, słodka papryka, kumin, czosnek niedźwiedzi, oregano, zioła prowansalskie, kminek mielony, kurkuma, curry, bazylia.

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schować do lodówki. Na oleju podsmażamy mięso z cebulą i czosnkiem. Dodajemy startą na grubych oczkach włoszczyznę i wlewamy szklankę wody. Całość dusimy do miękkości i odparowania nadmiaru wody. Następnie wlewamy pasattę. Dodajemy cieciorkę i wszystkie przyprawy. Gotujemy tak długo aż sos będzie gęsty. Po przestygnięciu mieszamy z jajkiem.Ciasto rozgniatamy w foremce, nakłuwamy widelcem, nakładamy sos i zapiekamy w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut.