Kasze

Kasze dzielimy ze względu na:
– rodzaj surowca (pszenne, owsiane, jaglane, gryczane, jęczmienne)
wielkość ziaren i sposób przerobu (krupy, łamane, drobne).

Pamiętajmy, że kasze gruboziarniste mają większą wartość odżywczą!

Kasze są cennym źródłem białka, skrobi (65-75%), lipidów, składników mineralnych (magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, chrom), witamin (E, PP, z gr. B), flawonoidów oraz błonnika pokarmowego.

  • Kasza jest odpowiednia dla osób z nadciśnieniem tętniczym oraz osób cierpiących na choroby serca. Dodatkowo powinna być spożywane przez osoby z niedokrwistością oraz żyjące w ciągłym stresie.
  • Kasza jest odpowiednia dla osób z cukrzycą ponieważ zawiera ona dużo skrobi, która łagodnie podnosi poziom cukru we krwi.
  • Kasze są również dobre podczas stosowania diety lekkostrawnej – oczywiście są to kasze gotowane na sypko lub rozklejone.
  • Najwyższą wartość odżywczą białek posiadają kasze gryczane i owsiane.
  • Najwyższą wartość błonnika pokarmowego ma kasza gryczana.
  • Najwięcej wit. B1 zawiera kasza gryczana i jaglana, witaminy B2 – kasza gryczana, wit. PP – kasza perłowa jęczmienna