Potrzebujemy: Filet z indyka, zioła prowansalskie, oregano, sól himalajska, pieprz, olej rzepakowy, feta, suszone pomidory, bazylia, czosnek, cebula, jajko, mąka pszenna, cukinia, koperek. Przygotowanie: Suszone pomidory drobno kroimy, cebulkę i czosnek siekamy. Podsmażamy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu). Rozgniatamy/blendujemy z fetą oraz ziołami prowansalskimi. Mięso oczyszczamy, rozbijamy i posypujemy...
Pulpety z sosem pieczarkowym
Potrzebujemy: Olej rzepakowy, cebula, czosnek, pieczarki, mięso mielone z indyka, jajko, bułka pszenna, mleko, pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, mąka pszenna. Przygotowanie: Na odrobinie oleju rzepakowego podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pieczarki. Gdy będą przysmażone przekładamy składniki do głębokiego garnka. Mięso mielone mieszamy...
Krokiety z farszem pieczarkowym
Potrzebujemy: Olej rzepakowy, mąka pszenna, jajka, woda, gazowana, mleko 1,5%, sól, słodka papryka, ostra papryka, pieczarki, natka pietruszki, żółty ser, bułka tarta, pieprz, cebula, czosnek. Przygotowanie: Na początku smażymy naleśniki. W misce dokładnie miksujemy/mieszamy mąkę wraz z odrobiną oleju, jajkiem, mlekiem, odrobiną wody gazowanej oraz solą. Smażymy na nieprzywierającej patelni...
Chłodnik
Potrzebujemy: Botwinka, buraki, ogórek, rzodkiewki, koperek, szczypiorek, czosnek, kefir/maślanka, sok z cytryny, sól, pieprz, gotowane jajko. Przygotowanie: Wszyscy wiemy jak się robi chłodnik - wszystkie składniki trzemy/kroimy i mieszamy z kefirem lub maślanką. Fot. Karolina Kapałka-Boratyńska
Sałatka z vinegret
Potrzebujemy: Orzechy włoskie, sałata, rzodkiewki, pomidor, kiełki, sos vinegret (olej rzepakowy, sok z cytryny, musztarda, odrobina soli i pieprzu).
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Potrzebujemy: pierś z kurczaka, sałata lodowa, pomidor, ogórek kiszony/konserwowy, szczypiorek, cebula, jogurt naturalny, curry, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach i smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu. Kroimy w kawałki, mieszamy z warzywami i polewamy sosem z jogurtu, przypraw i ziół.
Pudding chia z owocami
Potrzebujemy: Nasiona chia, napój roślinny (mleko ryżowo-kokosowe), banan, brzoskwinia, cytryna, migdały, żurawina, wiórki kokosowe. Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy mlekiem ryżowo-kokosowym (można wykorzystać inny ulubiony napój roślinny np. ryżowy, kokosowy, migdałowy, owsiany, orkiszowy, sojowy). Odstawiamy w chłodne miejsce i co jakiś czas mieszamy (najlepiej przygotować dzień wcześniej). Osobno blendujemy banana oraz...
Jajecznica z foremki
Przygotowanie: Dwa jajka mieszamy z przyprawami i szczypiorkiem. Wlewamy do foremki silikonowej i gotujemy na parze.
Sałatka z awokado, fetą i orzechami
Potrzebujemy: Kiełki (ja użyłam kiełków brokuła), mieszanka sałat z rukolą, awokado, świeża bazylia, ser feta, pestki dyni, orzechy włoskie, sok z cytryny, musztarda, oliwa z oliwek, sól, cukier.Przygotowanie: Na patelni prażymy pestki dyni. W międzyczasie myjemy i osuszamy mieszankę sałat, świeżą bazylię, kiełki. Kroimy w kosteczkę fetę oraz awokado. Orzechy...
Sałatka z twarogiem
Potrzebujemy: Ser biały chudy, szczypiorek, papryka żółta, pomidor, oliwa z oliwek, mieszanka sałat, rzodkiewka.