Roladki z indyka z plackami z cukinii

Potrzebujemy: Filet z indyka, zioła prowansalskie, oregano, sól himalajska, pieprz, olej rzepakowy, feta, suszone pomidory, bazylia, czosnek, cebula, jajko, mąka pszenna, cukinia, koperek. Przygotowanie: Suszone pomidory drobno kroimy, cebulkę i czosnek siekamy. Podsmażamy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu). Rozgniatamy/blendujemy z fetą oraz ziołami prowansalskimi. Mięso oczyszczamy, rozbijamy i posypujemy...

Pulpety z sosem pieczarkowym

Potrzebujemy: Olej rzepakowy, cebula, czosnek, pieczarki, mięso mielone z indyka, jajko, bułka pszenna, mleko, pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, mąka pszenna. Przygotowanie: Na odrobinie oleju rzepakowego podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pieczarki. Gdy będą przysmażone przekładamy składniki do głębokiego garnka. Mięso mielone mieszamy...

Krokiety z farszem pieczarkowym

Potrzebujemy: Olej rzepakowy, mąka pszenna, jajka, woda, gazowana, mleko 1,5%, sól, słodka papryka, ostra papryka, pieczarki, natka pietruszki, żółty ser, bułka tarta, pieprz, cebula, czosnek. Przygotowanie: Na początku smażymy naleśniki. W misce dokładnie miksujemy/mieszamy mąkę wraz z odrobiną oleju, jajkiem, mlekiem, odrobiną wody gazowanej oraz solą. Smażymy na nieprzywierającej patelni...

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Potrzebujemy: pierś z kurczaka, sałata lodowa, pomidor, ogórek kiszony/konserwowy, szczypiorek, cebula, jogurt naturalny, curry, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach i smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu. Kroimy w kawałki, mieszamy z warzywami i polewamy sosem z jogurtu, przypraw i ziół.

Pudding chia z owocami

Potrzebujemy: Nasiona chia, napój roślinny (mleko ryżowo-kokosowe), banan, brzoskwinia, cytryna, migdały, żurawina, wiórki kokosowe. Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy mlekiem ryżowo-kokosowym (można wykorzystać inny ulubiony napój roślinny np. ryżowy, kokosowy, migdałowy, owsiany, orkiszowy, sojowy). Odstawiamy w chłodne miejsce i co jakiś czas mieszamy (najlepiej przygotować dzień wcześniej). Osobno blendujemy banana oraz...

Sałatka z awokado, fetą i orzechami

Potrzebujemy: Kiełki (ja użyłam kiełków brokuła), mieszanka sałat z rukolą, awokado, świeża bazylia, ser feta, pestki dyni, orzechy włoskie, sok z cytryny, musztarda, oliwa z oliwek, sól, cukier.Przygotowanie: Na patelni prażymy pestki dyni. W międzyczasie myjemy i osuszamy mieszankę sałat, świeżą bazylię, kiełki. Kroimy w kosteczkę fetę oraz awokado. Orzechy...