Pulpety z sosem pieczarkowym

Potrzebujemy: Olej rzepakowy, cebula, czosnek, pieczarki, mięso mielone z indyka, jajko, bułka pszenna, mleko, pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, mąka pszenna.

Przygotowanie: Na odrobinie oleju rzepakowego podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pieczarki. Gdy będą przysmażone przekładamy składniki do głębokiego garnka. Mięso mielone mieszamy z połową wcześniej podsmażonej cebulki, jajkiem oraz bułką namoczoną w mleku (dokładnie odciśniętą). Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy całość się zrumieni odsączamy pulpety z nadmiaru tłuszczu, przekładając je na ręcznik papierowy. Następnie dorzucamy pulpety do garnka z pieczarkami. Zalewamy wodą (tak aby przykryła mięso). Dodajemy dodatkowo ziele angielskie i liść laurowy, słodką paprykę, odrobinę chilli/pieprzu cayenne i dusimy pod przykryciem. Gdy pulpety będą już gotowe, gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia aby nadmiar wody odparował i powstał sos. Ja podałam z pyzami, jednak mogą to być ziemniaki, kopytka, kluski śląskie, ryż. No i obowiązkowo jakieś warzywa, w tym przypadku sałata z vinegret.