Sałatka z kurczakiem

Potrzebujemy: Filet z kurczaka, papryka słodka, pieprz, sól, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek, mieszanka sałat z roszponką, zielony ogórek, papryka żółta i czerwona, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, rukola, jogurt, szczypiorek, koperek. Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy w papryce słodkiej, soli, pieprzu, bazylii, ziołach prowansalskich i czosnku....

Papryka faszerowana

Potrzebujemy: Papryka, mięso mielone z indyka, cebula, koperek, olej rzepakowy, cebula, czosnek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, mozzarella, oliwa z oliwek, świeża bazylia, pomidor. Przygotowanie: Odcinamy górę papryki. Wydrążamy. Na oleju podsmażamy cebulę, czosnek oraz mięso dodając przyprawy wedle smaku. Ja użyłam słodkiej i ostrej papryki, soli,...

Polędwiczki z masłem czosnkowym

Potrzebujemy: Masło, czosnek, sól, pieprz, polędwiczka wieprzowa, sałata rzymska, papryka, ogórek, olej lniany.   Przygotowanie: Polędwiczkę kroimy na grubsze plastry po wcześniejszym odkrojeniu z niej białych błon. Każdy plaster lekko rozgniatamy dłonią, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie i krótko obsmażamy polędwiczki z jednej i drugiej strony.   W pojemniczku...

Krem cebulowy

Potrzebujemy: Cebule (im więcej tym lepiej), 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, seler, pietruszka korzeń, bulion (nie z kostki), liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, pieprz, masło. Przygotowanie: Na maśle w garnku podsmażamy pokrojoną w dowolne kawałki cebulę. Gdy się lekko zeszkli dolewamy bulion, wrzucamy pokrojone ziemniaki, pokrojone: marchew, seler, pietruszka oraz...

Burgery jaglane

Potrzebujemy (przepis na ok. 17 sztuk): 2 szklanki startej marchwi na grubych oczkach, 1/2 szklanki prażonego słonecznika, 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (może być też gryczana lub inna ulubiona), cebula, odrobina bułki tartej, 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, 3 łyżki mąki razowej, odrobina sosu...

Kluski śląskie z gulaszem wołowym i buraczkami

Potrzebujemy: Mąka ziemniaczana, ziemniaki, jajko, sól, pieprz, polędwica wołowa, marchew, ogórek kwaszony, buraczki tarte, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, cebula, koncentrat pomidorowy. Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, czekamy aż lekko ostygną i przeciskamy przez praskę do miski. Masę dzielimy na 4 i wyciągamy 1/4 ziemniaków. W puste miejsce wsypujemy tyle samo...