Łosoś w cieście francuskim

Potrzebujemy: Szpinak świeży/mrożony, filet z łososia, czosnek, pieprz cytrynowy, olej rzepakowy, ciasto francuskie, ser feta, gałka muszkatołowa, żółtko. Przygotowanie: Czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj szpinak (jeśli używasz mrożonego, zwróć uwagę aby nadmiar wody odparował podczas podsmażania/duszenia). Następnie dodajemy pokruszoną fetę oraz świeżo zmielony pieprz i gałkę muszkatołową. Gdy...

Szparagi z sosem z suszonymi pomidorami

Potrzebujemy: Zielone szparagi, suszone pomidory, cebula, czosnek, śmietanka kremówka, masło, makaron pełnoziarnisty, pieprz, sól, parmezan. Przygotowanie: Szparagi gotujemy ok. 5 minut. Makaron gotujemy al dente. W między czasie na patelnię wrzucamy pomidory posiekane wraz z cebulką i czosnkiem. Dodajemy odrobinę masła i podsmażamy. Następnie przekładamy na patelnie podgotowane szparagi i...

Wegetariańskie chilli con carne

Potrzebujemy: Makaron pełnoziarnisty, przecier pomidorowy, cieciorka, fasola czerwona, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, chilli, słodka papryka, rozmaryn, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, cebula, czosnek. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na odrobinie oleju podsmażamy czosnek i cebulę. Wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy koncentrat, wszystkie przyprawy, cieciorkę (użyłam gotowanej na parze) i fasolę czerwoną...

Szaszłyki

Potrzebujemy: Piersi z kurczaka, cebula, papryka zielona, papryka żółta, papryka czerwona, cukinia, pieczarki, boczek chudy (opcjonalnie), czosnek, przyprawy, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Mięso kroimy i marynujemy w oliwie, czosnku, oregano, bazylii, papryce ostrej/słodkiej. Pozostałe warzywa kroimy. Wszystko nadziewamy na patyki i pieczemy.

Risotto z cukinią i bakłażanem

Potrzebujemy: Cukinia, bakłażan, feta, przecier pomidorowy/passata, olej rzepakowy, ryż biały krótko-ziarnisty do risotto (ale może być też każdy inny), cebula, czosnek, bazylia, zioła prowansalskie, bulion, natka pietruszki. Przygotowanie: Cukinię i bakłażana pokroić w większą kostkę, podsmażyć na oleju razem z posiekaną cebulką i czosnkiem. Po kilku minutach dodać ryż i...

Kaczka z jabłkami

Potrzebujemy: Kaczka, jabłka, majeranek, sól. Przygotowanie: Kaczkę posolić na zewnątrz i wewnątrz, nafaszerować cząstkami pokrojonego jabłka z majerankiem, ułożyć na plecach w brytfannie, okryć folią aluminiową, podlać szklanką wody i piec w temperaturze 190 stopni przez 3 – 3,5 godziny. Dolać wody po jej odparowaniu i przypieczeniu się spływających soków....

Kotlety mielone z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami

Potrzebujemy: Mięso mielone, pomidory suszone, kasza bulgur, buraczki, ziele angielskie, kurkuma, bazylia, oregano, sól, pieprz, jajko, mąka pszenna pełnoziarnista, bułka tarta, olej rzepakowy. Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z posiekanymi pomidorami suszonymi, wcześniej ugotowaną i ostudzoną kaszą bulgur, odrobiną mąki, jajkiem i przyprawami. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy...

Kotlety ziemniaczane z kurczakiem i sałatką

Potrzebujemy: Mieszanka sałat z rukolą, musztarda sarepska, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz średnio zmielony, szczypta cukru trzcinowego, czosnek, ziemniaki, mąka kukurydziana, jajko, pierś z kurczaka. Przygotowanie: Przeciśnięty czosnek mieszamy z olejem, sokiem z cytryny, musztardą, szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Najlepiej przygotować wcześniej – smak będzie bardziej intensywny....

Krem brokułowy

Potrzebujemy: Brokuł, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, cebula, masło, chleb pełnoziarnisty, bulion, pieprz, sól. Przygotowanie: W garnku na masełku podsmażamy cebulkę. Zalewamy bulionem i wrzucamy ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę. W tym czasie możemy przygotować grzankę na grillu, w piekarniku lub na patelni (Ja przygotowałam w mikrofali z funkcją grilla). Jak warzywa...