Łosoś w cieście francuskim

Potrzebujemy: Szpinak świeży/mrożony, filet z łososia, czosnek, pieprz cytrynowy, olej rzepakowy, ciasto francuskie, ser feta, gałka muszkatołowa, żółtko.

Przygotowanie: Czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj szpinak (jeśli używasz mrożonego, zwróć uwagę aby nadmiar wody odparował podczas podsmażania/duszenia). Następnie dodajemy pokruszoną fetę oraz świeżo zmielony pieprz i gałkę muszkatołową. Gdy wszystko połączy się w jednolitą całość zostawiamy do przestygnięcia. Łososia umyj i odsącz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie podziel na dwie części i natrzyj dodatkowo odrobiną pieprzu (oczywiście wcześniej obierz łososia ze skóry). Ciasto francuskie (jeśli masz czas możesz zrobić samodzielnie) podziel na dwie części. Wzdłuż ciasta przy krawędzi ułóż łososia i zwiń w roladę. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż rolady (z jednego ciasta francuskiego można zrobić dwie rolady), posmaruj je żółtkiem, ponacinaj ciasto nożem i piecz w temperaturze 200 stopni ok. 40 min.