Kandydoza – czym jest i jak zapobiegać?

Kandydoza jest wywoływana przez grzyb Candida albicans. Normalnie jest on obecny w pewnych ilościach w przewodzie pokarmowym, jednak czasami następuje jego niekontrolowany rozrost również biorąc pod uwagę drogi moczowe i narządy płciowe. Najlepsze warunki do rozwoju tego grzyba to: cukier, ciepło, wilgoć.

Czynniki ryzyka kandydozy
Stres, przewlekłe choroby, cukrzyca, zmiany hormonalne, leki steroidowe, antybiotyki, dieta bogata w węglowodany proste, obniżenie odporności

Objawy kandydozy
– wzdęcia, ból brzucha, nieprzyjemny zapach z ust
– grzybica jamy ustnej, pochwy
– bóle głowy, depresja, wahania nastrojów, wrażliwość na zmiany pogody
– apetyt na słodkości
– boląca wysypka w miejscach podatnych na pocenie, łuszczyca
– bóle mięśni
– biały nalot na języku
– wypadanie włosów, niepłodność, zimne palce

Diagnostyka
Próbka krwi – wzrost IgG (przebyte lub trwające zakażenie), wzrost IgM (niedawna infekcja)
Posiew próbki kału lub wymazu z pochwy

Zalecenia żywieniowe

  1. Eliminacja z diety drożdży, grzybów, pleśni
  2. Dieta o niskim indeksie glikemicznym
  3. Ograniczenie cukrów prostych
  4. Dieta zawierająca naturalne, nieprzetworzone produkty
  5. Produkty przeciwgrzybicze np. czosnek, imbir, oregano
  6. Dieta bogata w naturalne probiotyki w postaci bakterii z kwasu mlekowego (kiszona kapusta, kiszone ogórki)