Rolą dietetyka jest nie tylko ułożenie odpowiedniej diety dla osoby chorej, ale także udzielenie ważnych wskazówek, które mogą poprawić stan odżywienia i wzmocnić organizm, walczący z chorobą.
Kilka porad (dla chorych i opiekunów), które często występują w chorobach nowotworowych oraz w trakcie leczenia chemio- i radio-terapią.
- Często pojawia się zaburzenie smaku, przez co nie ma ochoty na spożywanie posiłków:
– unikaj nieprzyjemnych i drażniących zapachów,
– pij płyny podczas posiłków i w ciągu dnia, żeby nawilżyć jamę ustną,
– dodaj do potraw zioła, cytrynę lub cukier,
– dbaj o to aby potrawa na talerzu wyglądała estetycznie i zachęcała do konsumpcji,
– jeśli czujesz metaliczny smak w ustach, jedz z naczyń plastikowych,
– nie spożywaj potraw zbyt ciepłych i zbyt zimnych,
– kupuj świeże produkty,
– stosuj odżywki bogatobiałkowe/bogatokaloryczne,
– kawałki ananasa między posiłkami mogą pobudzić doznania smakowe. - Jak zapobiegać często występującej suchości w jamie ustnej:
– do każdego kęsa popij odrobinę płynu przed połknięciem,
– pij 2-3 L płynów dziennie,
– w między czasie można ssać cukierki,
– usta nawilżaj pomadką lub wazeliną,
– unikaj suchej żywności, którą trudno połknąć np. sucharki,
– do posiłków dodawaj sosy, które ułatwią przełykanie,
– zakup substytut śliny. - Jak zapobiegać nudnościom?
– jedz mniej lecz częściej,
– posiłki powinny być chłodne lub w temp. Pokojowej
– jedz posiłki delikatne, nie tłuste,
– nie pij płynów podczas posiłków,
– płyny powinny również być chłodne,
– spróbuj płynów z dodatkiem imbiru,
– nie kładź się po posiłku - Jak zapobiec biegunkom?
– jedz małe posiłki i często,
– unikaj tłustych pokarmów i tych powodujących wzdęcia,
– unikaj cytrusów
– jedz produkty zawierające błonnik rozpuszczalny np. biały ryż, krem z płatków ryżowych, banany, ziemniaki.
– kupuj przetwory mleczne z niską zawartością laktozy.
– unikaj alkoholu i kofeiny.
„Dietetyka kliniczna”, M. Width, T. Reinhard, Elsevier, Wrocław 2014