Dietetyk na pomoc w chorobie nowotworowej

Rolą dietetyka jest nie tylko ułożenie odpowiedniej diety dla osoby chorej, ale także udzielenie ważnych wskazówek, które mogą poprawić stan odżywienia i wzmocnić organizm, walczący z chorobą.

Kilka porad (dla chorych i opiekunów), które często występują w chorobach nowotworowych oraz w trakcie leczenia chemio- i radio-terapią.

  1. Często pojawia się zaburzenie smaku, przez co nie ma ochoty na spożywanie posiłków:
    – unikaj nieprzyjemnych i drażniących zapachów,
    – pij płyny podczas posiłków i w ciągu dnia, żeby nawilżyć jamę ustną,
    – dodaj do potraw zioła, cytrynę lub cukier,
    – dbaj o to aby potrawa na talerzu wyglądała estetycznie i zachęcała do konsumpcji,
    – jeśli czujesz metaliczny smak w ustach, jedz z naczyń plastikowych,
    – nie spożywaj potraw zbyt ciepłych i zbyt zimnych,
    – kupuj świeże produkty,
    – stosuj odżywki bogatobiałkowe/bogatokaloryczne,
    – kawałki ananasa między posiłkami mogą pobudzić doznania smakowe.
  2. Jak zapobiegać często występującej suchości w jamie ustnej:
    – do każdego kęsa popij odrobinę płynu przed połknięciem,
    – pij 2-3 L płynów dziennie,
    – w między czasie można ssać cukierki,
    – usta nawilżaj pomadką lub wazeliną,
    – unikaj suchej żywności, którą trudno połknąć np. sucharki,
    – do posiłków dodawaj sosy, które ułatwią przełykanie,
    – zakup substytut śliny.
  3. Jak zapobiegać nudnościom?
    – jedz mniej lecz częściej,
    – posiłki powinny być chłodne lub w temp. Pokojowej
    – jedz posiłki delikatne, nie tłuste,
    – nie pij płynów podczas posiłków,
    – płyny powinny również być chłodne,
    – spróbuj płynów z dodatkiem imbiru,
    – nie kładź się po posiłku
  4. Jak zapobiec biegunkom?
    – jedz małe posiłki i często,
    – unikaj tłustych pokarmów i tych powodujących wzdęcia,
    – unikaj cytrusów
    – jedz produkty zawierające błonnik rozpuszczalny np. biały ryż, krem z płatków ryżowych, banany, ziemniaki.
    – kupuj przetwory mleczne z niską zawartością laktozy.
    – unikaj alkoholu i kofeiny.

„Dietetyka kliniczna”, M. Width, T. Reinhard, Elsevier, Wrocław 2014