Szparagi z sosem z suszonymi pomidorami

Potrzebujemy: Zielone szparagi, suszone pomidory, cebula, czosnek, śmietanka kremówka, masło, makaron pełnoziarnisty, pieprz, sól, parmezan.

Przygotowanie: Szparagi gotujemy ok. 5 minut. Makaron gotujemy al dente. W między czasie na patelnię wrzucamy pomidory posiekane wraz z cebulką i czosnkiem. Dodajemy odrobinę masła i podsmażamy. Następnie przekładamy na patelnie podgotowane szparagi i jeszcze chwilę smażymy. Same szparagi przekładamy do miski a resztę na patelni zalewamy śmietanką, wbijamy żółtko i energicznie mieszamy. Sos doprawiamy odrobiną soli i pieprzu a na koniec dosypujemy tarty/w płatkach parmezan. Na talerz nakładamy makaron, kładziemy szparagi, polewamy odrobiną sosu i posypujemy dodatkowo tartym parmezanem.