Szparagi – już czas

Szparagi zawierają moczopędną asparaginę, dlatego też są wykorzystywane w leczeniu wielu dolegliwości nerkowych. Pomagają również oczyścić naczynia krwionośne z cholesterolu oraz są przydatne przy nadciśnieniu oraz miażdżycy. Szparagi łagodzą zaburzenia menstruacyjne, pobudzają płodność a więc są także naturalnym afrodyzjakiem, nie tylko uwzględniając ich kształt.

Szparagi są niskokaloryczne (18kcal/100g). W ich składzie wyróżnia się:

  • kwas foliowy – niezbędny dla kobiet planujących ciąże
  • witaminy A, E, C – naturalne antyoksydanty
  • wapń, potas, fosfor – odpowiadają za kondycję kości
  • glutation – wspomaga układ odpornościowy
  • błonnik – poprawia pasaż jelitowy

Dodatkowo szparagi zwiększają krzepliwość krwi, zawierają mało sodu (wskazane przy nadciśnieniu), zawierają związki purynowe, które powinny być ograniczone w diecie osób chorych na dnę moczanową.

Odmiany

  • Zielone szparagi: dość cienkie, mają ostry, wyrazisty smak.
  • Białe szparagi (preferowane w Europie): różnią się od zielonych brakiem dostępu do światła. Są nieco łagodniejsze i bardziej delikatne.
  • Fioletowe szparagi: bardzo grube łodygi o purpurowo–fioletowej barwie.

Szparagi dobrze smakują z sosami gorącymi i zimnymi, które lekko kontrastują z ich łagodnym smakiem, np. winegret, musztardowym, holenderskim. Warto polać je odrobiną oliwy z oliwek i skropić sokiem z cytryny. Szparagi dobrze smakują posypane tymiankiem.

Ze względu na właściwości szparagów, można cieszyć się nimi przez okrągły rok. Po umyciu i wysuszeniu można je zamrozić, wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Jeśli zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwilę odgotowane), można je przechowywać dziewięć miesięcy.