Sernik z masłem orzechowym

Potrzebujemy: 1 kg twarogu mielonego, 5 jajek, 200 g ksylitolu, 1 opakowanie cukru waniliowego, kilka kropel aromatu waniliowego, ok. 1/2 słoika masła orzechowego, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, orzechy laskowe do posypania, 150 ml śmietanki 30%.

Przygotowanie: W dużej misce miksujemy jajka z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy aromat waniliowy, masło orzechowe, twaróg, śmietankę i miksujemy dalej do połączenia wszystkich składników. Wylewamy do tortownicy, posypujemy rozgniecionymi kawałkami czekolady, orzeszkami i pieczemy w 180 stopniach przez 60 min. Najważniejsze aby ciasto ostudzić i schować na noc do lodówki! Wtedy ciasto będzie miało idealną, kremową konsystencję!