Polędwiczki z masłem czosnkowym

Potrzebujemy: Masło, czosnek, sól, pieprz, polędwiczka wieprzowa, sałata rzymska, papryka, ogórek, olej lniany.  

Przygotowanie: Polędwiczkę kroimy na grubsze plastry po wcześniejszym odkrojeniu z niej białych błon. Każdy plaster lekko rozgniatamy dłonią, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie i krótko obsmażamy polędwiczki z jednej i drugiej strony.   W pojemniczku z przykrywką rozgniatamy masło z przeciśniętym czosnkiem i odrobiną soli. Usmażone już polędwiczki (jeszcze gorące) wkładamy do pojemnika z masłem czosnkowym. Zamykamy i energicznie wstrząsamy – zostawiamy na kilka minut (żeby doszły).   Warzywa kroimy, polewamy olejem i jest sałatka. Polędwiczki wyciągamy z pojemnika i nakładamy na talerz, polewając sosikiem, który powstał z mięsa i masła. Sałatkę zamiast olejem również można polać odrobiną tego sosu.