Kluski śląskie z gulaszem wołowym i buraczkami

Potrzebujemy: Mąka ziemniaczana, ziemniaki, jajko, sól, pieprz, polędwica wołowa, marchew, ogórek kwaszony, buraczki tarte, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, cebula, koncentrat pomidorowy.

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, czekamy aż lekko ostygną i przeciskamy przez praskę do miski. Masę dzielimy na 4 i wyciągamy 1/4 ziemniaków. W puste miejsce wsypujemy tyle samo mąki ziemniaczanej, dodajemy wyłożone wcześniej ziemniaki i jajko. Formujemy kluski śląskie i gotujemy w osolonej wodzie. Na oleju/maśle podsmażamy cebulę oraz paprykę czerwoną słodką (jeśli stan zdrowia pozwala to również ostrą). Polędwice wołową kroimy drobno, dorzucamy na patelnie. Gdy się podsmaży zalewamy wodą, wrzucamy pokrojonego drobno ogórka kwaszonego, liść laurowy, zioła prowansalskie i resztę przypraw. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na koniec zagęszczamy odrobiną mąki.