Oleje roślinne

Na półce sklepowej można znaleźć wiele olejów roślinnych, które podnoszą walory smakowe, zwiększają wartość energetyczną i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Najczęściej stosowane oleje roślinne Olej rzepakowy – bogaty w kwas alfa linolenowy z korzystną proporcją kwasów Ω6- Ω3. Olej zawiera również duże ilości antyoksydantów (flawonoidy, karotenoidy, fitosteroli) działających przeciwzapalnie,...

Śliwki

Wszystkie rodzaje śliwek posiadają podobne wartości odżywcze. Różnią się wartością kaloryczną (80-120 kcal/100g). Zawierają cenne witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B a także składniki mineralne jak żelazo, potas magnez. Nie zapominajmy o błonniku, który reguluje przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom co jednocześnie zmniejsza...

Stwardnienie Rozsiane (SM)

SM to stan zapalny ośrodkowego układu nerwowego, który charakteryzuje się zanikiem otoczki mielinowej i tym samym postępującymi zaburzeniami ze strony układu nerwowego. Choroba częściej dotyka kobiety między 20-40 r.ż. Objawami SM są m.in.: zaburzenia wzroku i mowy, problemy z równowagą, problemy z jelitami i pęcherzem moczowym, nadwrażliwość na ciepło. Przyczyny...

Nietolerancja laktozy

Czy podczas spożywania mleka oraz jego przetworów masz problemy żołądkowo jelitowe? Może to NIETOLERANCJA LAKTOZY. Czym są: laktoza oraz laktaza?Laktoza to dwucukier, który naturalnie występuje przede wszystkim w mleku oraz jego przetworach. Jest także dodawana do wielu produktów oraz leków. Laktaza jest zaś enzymem, obecnym w przewodzie pokarmowym, który służy...

Insulinooporność

Insulinooporność polega na zmniejszeniu wrażliwości tkanek na insulinę, mimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia we krwi. Metodą jej rozpoznawania jest pomiar glukozy i insuliny we krwi. Nasilenie insulinooporności stwierdza się wraz z wiekiem. Jest ona po części wynikiem predyspozycji genetycznych oraz wpływów środowiska zewnętrznego m.in.: zwiększone pobieranie pokarmu zwłaszcza wysokotłuszczowego...

Tarta dyniowa

Potrzebujemy: 800g miąższu z dyni, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka śmietany kwaśnej, 300g mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Dynię trzemy na dużych oczkach. Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Osobno ubić białka. Mąkę przesiać, wymieszać...

Winogrona

Winogrona to po pomarańczach najczęściej uprawiany owoc – jednak tylko jego część jest spożywana w jako takiej postaci. Reszta stanowi podstawę do produkcji wina. Winogrona zawierają: Cukry (glukoza, fruktoza) – większa ich ilość występuje w winogronach uprawianych w suchym, gorącym klimacie.Witaminy zwłaszcza z grupy B – Wyróżniają się bogactwem witaminy...

Witamina B1 (tiamina)

Witamina B1 (tiamina/aneuryna) stanowi koenzym ważnych enzymów, które uczestniczą w procesach przemiany węglowodanów oraz w procesach energetycznych. Ponadto tiamina odgrywa ważną rolę w procesach neurofizjologicznych, wpływa na układ sercowo-naczyniowy i na przewód pokarmowy. Znajdziemy ją głównie w produktach pochodzenia roślinnego a więc w produktach zbożowych i w mniejszej ilości w...

Miód manuka

Coraz bardziej popularna jest apiterapia a więc wykorzystywanie miodu i produktów pszczelich w leczeniu wielu chorób. Nowozelandzki miód manuka wytwarzany jest z nektaru drzewa herbacianego. Ten miód ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne a także korzystnie wpływa na układ oddechowy, pokarmowy i skórę. Wykorzystywany jest w leczeniu ran, owrzodzeń, zapalenia śluzówki jamy...

Dietetyka a niepłodność męska

Na płodność wpływają: parametry nasienia, masa ciała, dieta, ilość przyjmowanych składników odżywczych, alkohol, kofeina, tytoń, infekcje, leki, genetyka, hormony, siedzący tryb życia… Zaburzenia najczęściej występujące to zbyt niska ilość i jakość nasienia oraz obniżony poziom testosteronu. Dowody dietetyczne Nadwaga/otyłość jak i niedowaga wiążą się z obniżeniem płodności – co jest...