Na półce sklepowej można znaleźć wiele olejów roślinnych, które podnoszą walory smakowe, zwiększają wartość energetyczną i korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Najczęściej stosowane oleje roślinne
- Olej rzepakowy – bogaty w kwas alfa linolenowy z korzystną proporcją kwasów Ω6- Ω3. Olej zawiera również duże ilości antyoksydantów (flawonoidy, karotenoidy, fitosteroli) działających przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo.
- Olej z pestek dyni – bogaty w witaminy, fosfolipidy, fitosterole, skwalen. Posiada właściwości moczopędne, przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu i łagodzące rozrost prostaty.
- Olej z otrębów ryżowych – wykorzystywany w kosmetyce, farmacji i w przemyśle spożywczym. Dzięki właściwościom bioaktywnym wspomaga leczenie cukrzycy, raka a także spowalnia procesy starzenia komórek mózgowych. Ma wysoką temperaturę dymienia a więc nadaje się również do smażenia. Występujący w nim oryzanol ma podobne właściwości do witaminy E – ułatwia rozwój naczyń włosowatych skóry, poprawia krążenie, stymuluje wydzielanie hormonów. Jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób krążenia.
- Olej z pestek słonecznika – olej niestabilny oksydacyjnie, tak więc dodaje się do niego przeciwutleniacze oraz inne oleje o wysokiej ich zawartości w skutek czego poprawia się jego wartość odżywczą.
- Olej z amarantusa – zawiera skwalen i tokoferole o działaniu antyoksydacyjnym. Pozytywnie oddziałuje na szpik kostny, węzły chłonne, zwiększa odporność organizmu oraz wpływa na stan skóry.
- Olej z lnu – to nienasycone kwasy tłuszczowe, lignany, korzystna proporcja kwasów Ω6 – Ω3. Wspomaga leczenie nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy, zapaleń stawów, osteoporozy oraz zaburzeń neurologicznych.
- Olej z wiesiołka i ogórecznika – wysoka zawartość kwasy γ-linolenowego, wspomagającego leczenie zapaleń stawów i skóry.
- Olej arganowy – kwasy oleinowy i linolowy, polifenole, tokoferole – zaliczany jest do żywności funkcjonalnej, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe a także obniża stężenie cholesterolu we krwi.
- Olej z orzechów włoskich – to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i prawidłowa proporcja Ω6- Ω3. Działa przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo. Ponadto obniża poziom cholesterolu i triglicerydów jak i ciśnienie tętnicze.
„Prozdrowotne właściwości wybranych olejów roślinnych”, B. Roszkowska, A. Dąbrowska, I.M. Batyk, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych.