Dietetyka a niepłodność męska

Na płodność wpływają: parametry nasienia, masa ciała, dieta, ilość przyjmowanych składników odżywczych, alkohol, kofeina, tytoń, infekcje, leki, genetyka, hormony, siedzący tryb życia…

Zaburzenia najczęściej występujące to zbyt niska ilość i jakość nasienia oraz obniżony poziom testosteronu.

Dowody dietetyczne

  1. Nadwaga/otyłość jak i niedowaga wiążą się z obniżeniem płodności – co jest związane ze zmniejszeniem ilości plemników, spadkiem ruchliwości plemników, zaburzeniami erekcji.
  2. Nadmierna masa ciała, zwiększone spożywanie alkoholu i mięsa czerwonego obniżają jakość nasienia w przeciwieństwie do dużego spożywania płatków śniadaniowych, owoców, ryb, warzyw.
  3. Wśród mężczyzn z cukrzycą typu 1 zaobserwowano zmniejszoną płodność wskutek stresu oksydacyjnego i uszkodzeń w obrębie DNA.
  4. Dieta wysokotłuszczowa i wysokocholesterolowa przyczynia się do niepłodności. Odwrotnie działa umiarkowana podaż cholesterolu i zwiększona podaż kwasów jedno i wielonienasyconych.
  5. Uszkodzenie plemników na skutek działania stresu oksydacyjnego powoduje uszkodzenie plemników – należy więc spożywać wiele antyoksydantów jak wit. E, C. B-karoten, cynk, selen, resweratrol, likopen.
  6. L-karnityna – poprawia proces dojrzewania i ruchliwość plemników. Jest ona uważana za jedną z najbardziej skutecznych substancji w andrologii. (3g/dobę)
  7. Koenzym Q10 – poprawia ruchliwość plemników oraz ich ilość.
  8. Zanieczyszczenia żywności i duże spożycie soi mogą wpływać na obniżenie płodności.

Pozostałe czynniki prowadzące do niepłodności męskiej:

  1. Przegrzewanie jąder wpływa niekorzystnie na ruchliwość i liczbę plemników. „Szok termiczny” może wpływać również na opóźnienie rozwoju zarodka. Podczas snu temperatura jąder jest wyższa – wykazano, że mężczyźni śpiący na plecach mieli niższą temperaturę jąder niż mężczyźni śpiący na boku.
  2. Siedzący tryb życia również wpływa na obniżenie płodności poprzez zwiększoną temperaturę jąder– częściej zjawisko niepłodności występuje u zawodowych kierowców oraz u mężczyzn wykonujących pracę siedzącą.
  3. Co do noszenia bielizny (obcisłej, luźnej) – zdania są podzielone.
  4. Długie zażywanie kąpieli i korzystanie z sauny wpływają na spadek liczby plemników.
  5. Korzystanie z laptopów i telefonów mogą powodować uszkodzenie DNA plemników.

Zalecenia dla Panów

  • utrzymanie prawidłowej masy ciała,
  • zwiększenie aktywności fizycznej,
  • zmniejszenie w diecie tłuszczów zwierzęcych i cholesterolu na korzyść tłuszczów roślinnych, orzechów, ryb,
  • ograniczenie soli do 5g/dobę,
  • zakaz/ograniczenie palenia tytoniu i picia alkoholu,
  • zwiększona podaż: L-karnityny (mięso, orzechy), wit. C (owoce), B-karotenu (marchew, morele, brzoskwinie), wit. E (oleje roślinne), resweratrolu (czerwone winogrona, granaty), likopenu (pomidory, arbuz), koenzymu Q10 (ryby morskie), cynku (grzyby, jaja, ryby, zboża)

„Postępowanie dietetyczne jako element leczenia zaburzeń płodności u mężczyzn z obniżoną jakością nasienia” A. Jeznach-Steinhagen, A. Czerwonogrodzka-Senczyna, Zakład Żywienia Człowieka Warszawski Uniwersytet Medyczny

„Styl życia współczesnego mężczyzny a problem niepłodności” E. Synak, M. Jendraszak, I. Skibińska i wsp. Katedra i Zakład Biologii Komórki, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.