Insulinooporność

Insulinooporność polega na zmniejszeniu wrażliwości tkanek na insulinę, mimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia we krwi.

Metodą jej rozpoznawania jest pomiar glukozy i insuliny we krwi. Nasilenie insulinooporności stwierdza się wraz z wiekiem. Jest ona po części wynikiem predyspozycji genetycznych oraz wpływów środowiska zewnętrznego m.in.: zwiększone pobieranie pokarmu zwłaszcza wysokotłuszczowego i wysokokalorycznego, mała aktywność fizyczna, częsty stres.

Następstwami insulinooporności mogą być:

  • cukrzyca typu 2,
  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • zespół policystycznych jajników
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby

W badaniach wykazano zależność między poziomem tkanki tłuszczowej a insulinoopornością. Tłuszczowa tkanka trzewna jest czynnikiem rozwoju oporności tkanek na insulinę. Wykazano, że odpowiednia dieta oraz aktywność fizyczna a przez to spadek masy ciała powodują zmniejszenie ryzyka insulinooporności.

Zalecenia żywieniowe

  1. Spożywanie błonnika (pełnoziarniste: pieczywo, makarony, ryże, owoce, warzywa).
  2. Codziennie spożycie co najmniej 5 porcji owoców i warzyw.
  3. Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, potraw smażonych, słodyczy, alkoholu.
  4. Kontrola wielkości porcji i częstości jedzenia.
  5. Nie należy stosować diet wiążących się z szybkim spadkiem masy ciała – nie przynoszą one długotrwałego efektu, występują niedobory składników odżywczych a nawet zaburzenia wodno-elektrolitowe. Najlepszy efekt to utrata masy ciała od 0,5 -1 kg/tydzień.
  6. Dieta powinna być ubogoenergetyczna z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych i cukrów prostych.
  7. Ostatni posiłek powinien być zjadany 3 godziny przed snem.
  8. Zalecane są potrawy gotowane, pieczone, duszone (bez wcześniejszego obsmażania).
  9. Regularna aktywność fizyczna pozwala na zredukowanie insulinooporności nawet o 33-50%.

„Insulinooporność – metody rozpoznawania i następstwa kliniczne”, P. Wesołowski, Z. Wańkowicz, Nefrologia i Dializoterapia Polska 2011, 15, nr4, str. 243-246
„Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe w rozwoju insulinooporności”, J. Suliburska, J. Kuśnierek, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010, tom 1, nr 3, str. 177-183