Tarta dyniowa

Potrzebujemy: 800g miąższu z dyni, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka śmietany kwaśnej, 300g mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie: Dynię trzemy na dużych oczkach. Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Osobno ubić białka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dynię z mąką, masą z żółtek, ubitymi białkami, olejem. Dokładnie mieszamy i wylewamy do foremki. Pieczemy w 180 stopniach ok. godziny.

Smak rewelacyjny! Czuć przede wszystkim dynię! A konsystencja jest trochę jak ciasto a trochę jak budyń – osobiście takie bardzo lubię. Wolę smak dyni lub innych warzyw/owoców niż samo zapychające ciasto!