Witamina B1 (tiamina)

Witamina B1 (tiamina/aneuryna) stanowi koenzym ważnych enzymów, które uczestniczą w procesach przemiany węglowodanów oraz w procesach energetycznych. Ponadto tiamina odgrywa ważną rolę w procesach neurofizjologicznych, wpływa na układ sercowo-naczyniowy i na przewód pokarmowy.

Znajdziemy ją głównie w produktach pochodzenia roślinnego a więc w produktach zbożowych i w mniejszej ilości w mięsie oraz rybach.

Zbyt małe spożycie tej witaminy obserwuje się u osób będących na restrykcyjnych, niezbilansowanych dietach, u alkoholików lub u osób z zaburzeniem funkcji nerek.

Długi niedobór tej witaminy przyczynia się do rozwoju choroby BERI-BERI:

  • postać sucha (zanik mięśni)
  • postać mokra (anoreksja, zburzenia sercowe i neurologiczne, obrzęki)
  • postać dziecięca (drgawki, niedożywienie, zaburzenia krążenia mogące prowadzić do śmierci)

W krajach europejskich raczej ta choroba nie występuje, z wyjątkiem zespołu Wernickiego-Korsakowa (schorzenie w przypadku nadużywania alkoholu).

Przy niedoborze tiaminy można zaobserwować: zmęczenie, drażliwość, bóle głowy, zaparcia, zanik miesiączkowania, zaburzenia trawienia.

Nie są znane objawy przedawkowania ponieważ bardzo trudno przedawkować witaminę.

Przykładowe źródła (mg/100g produktu):

  • nasiona słonecznika – 1,318
  • kasza jaglana, otręby – 0,730 – 2,117
  • łosoś, flądra – 0,210 – 0,230
  • suche nasiona roślin strączkowych – 0,200 – 2,072

„Dietoterapia”, D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, PZWL, Warszawa 2014