Witamina B1 (tiamina/aneuryna) stanowi koenzym ważnych enzymów, które uczestniczą w procesach przemiany węglowodanów oraz w procesach energetycznych. Ponadto tiamina odgrywa ważną rolę w procesach neurofizjologicznych, wpływa na układ sercowo-naczyniowy i na przewód pokarmowy.
Znajdziemy ją głównie w produktach pochodzenia roślinnego a więc w produktach zbożowych i w mniejszej ilości w mięsie oraz rybach.
Zbyt małe spożycie tej witaminy obserwuje się u osób będących na restrykcyjnych, niezbilansowanych dietach, u alkoholików lub u osób z zaburzeniem funkcji nerek.
Długi niedobór tej witaminy przyczynia się do rozwoju choroby BERI-BERI:
- postać sucha (zanik mięśni)
- postać mokra (anoreksja, zburzenia sercowe i neurologiczne, obrzęki)
- postać dziecięca (drgawki, niedożywienie, zaburzenia krążenia mogące prowadzić do śmierci)
W krajach europejskich raczej ta choroba nie występuje, z wyjątkiem zespołu Wernickiego-Korsakowa (schorzenie w przypadku nadużywania alkoholu).
Przy niedoborze tiaminy można zaobserwować: zmęczenie, drażliwość, bóle głowy, zaparcia, zanik miesiączkowania, zaburzenia trawienia.
Nie są znane objawy przedawkowania ponieważ bardzo trudno przedawkować witaminę.
Przykładowe źródła (mg/100g produktu):
- nasiona słonecznika – 1,318
- kasza jaglana, otręby – 0,730 – 2,117
- łosoś, flądra – 0,210 – 0,230
- suche nasiona roślin strączkowych – 0,200 – 2,072
„Dietoterapia”, D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, PZWL, Warszawa 2014