Makaron z sosem grzybowym

Potrzebujemy: Suszone pomidory w oliwie, suszone podgrzybki (lub inne ulubione grzyby), makaron razowy tagliatelle, śmietanka 30% lub 18%, sól, pieprz ziołowy, oregano, zioła prowansalskie, czosnek, cebula.   Przygotowanie: Grzyby namaczamy w wodzie. W międzyczasie na oliwie (z pomidorów suszonych) podsmażamy przeciśnięty czosnek i posiekaną cebulę. Gdy grzyby będą miękkie, kroimy...

Mielone z suszonymi pomidorami i sosem brokułowo serowym

Potrzebujemy: Mięso mielone, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, oregano, pomidory suszone, cebula, oliwa, brokuły, lazur, śmietanka, gałka muszkatołowa, czerwony ryż.   Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, oregano i wcześniej podsmażonymi pokrojonymi suszonymi pomidorami z cebulą. Smażymy na odrobinie oliwy pod przykryciem. Brokuły blanszujemy i mieszamy...

Placuszki bananowe

Potrzebujemy: 2 jajka, 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki mleka, 4 łyżki mąki razowej, 2 banany, proszek do pieczenia, szczypta soli, cynamon, cukier puder.Przygotowanie: Miksujemy jajka z jogurtem i mlekiem. Osobno mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon. Następnie łączymy całość i dorzucamy rozgniecione widelcem banany. Miksujemy całość i smażymy.

Ananas w cieście naleśnikowym

Potrzebujemy: Ananas (najlepiej świeży), mąka z topinamburu, jajko, mleko, cynamon, cukier/miód, olej kokosowy, truskawki, kiwi. Przygotowanie: Ananasa obieramy, kroimy w krążki i wycinamy środek. Krążki obtaczamy w przygotowanym cieśnie z reszty składników. Smażymy na oleju kokosowym. Na koniec polewamy truskawkami zblendowanymi z kiwi.

Biszkopciki kokosowe

Potrzebujemy: 100 g mąki kokosowej, 50 g mąki ziemniaczanej, 70 g cukru, 4 jajka. Przygotowanie: Mąkę kokosową mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i znów ubijamy na gładką masę. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Do...

Naleśniki z mąki kokosowej

Potrzebujemy: Mąka kokosowa, mąka pszenna, jajka, mleko 0,5%, woda gazowana, sól, cukier trzcinowy, jabłka, gruszki, cynamon, borówki, cukier puder. Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z mąką kokosową (50:50). Dodajemy jajka. Ja na 40 g mąki łącznie dodałam 2 jajka. Odrobina mleka, wody gazowanej, szczypta soli, trochę cukru i dokładnie mieszamy/miksujemy. Jest...

Tartaletki z musem jabłkowym

Potrzebujemy: Mąka pszenna, cukier puder, masło, sól, jajko, śmietana 12%, jabłka, cytryna, cynamon, cukier trzcinowy. Przygotowanie (forma ok. 25 cm lub 12 małych foremek): W misce zagnieść ciasto z 250g mąki, 150g masła, 2 łyżek cukru pudru, odrobiny soli, jajka i 2 łyżek kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto zawijamy w folię...

Placuszki z jabłkami

Potrzebujemy: Jabłka, cynamon, mąka pełnoziarnista, proszek do pieczenia, mleko 1,5%, jogurt naturalny, jajka, olej rzepakowy, cukier puder. Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce (ja użyłam grubych oczek). Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Białka ubijamy. Osobno mieszamy żółtka z mlekiem i jogurtem, dodajemy jabłka, mąkę...

Krem ze szparagów

Potrzebujemy: Szparagi, mleko, masło, miód, ziemniaki, pietruszka, koperek. Przygotowanie: Szparagi należy ugotować w osolonej wodzie z 1/4 szklanki mleka 0,5%. Dodać pół łyżeczki masła i łyżeczkę miodu. Następnie dodajemy ziemniaka i pietruszkę. Gotujemy do miękkości, miksujemy, doprawiamy. Posypujemy koprem. Przepis i fot. Karolina Kapałka-Boratyńska