Tartaletki z musem jabłkowym

Potrzebujemy: Mąka pszenna, cukier puder, masło, sól, jajko, śmietana 12%, jabłka, cytryna, cynamon, cukier trzcinowy.

Przygotowanie (forma ok. 25 cm lub 12 małych foremek): W misce zagnieść ciasto z 250g mąki, 150g masła, 2 łyżek cukru pudru, odrobiny soli, jajka i 2 łyżek kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażarki na ok. 15-30 min. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Dusimy w małej ilości wody z sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Gdy nadmiar wody odparuje, blendujemy. Ciasto wyciągamy z zamrażarki i albo wałkujemy, wykładamy do foremek albo urywamy po kawałku ciasta i rozgniatamy palcami wewnątrz foremek. Ciasto nakłuwamy widelcem a następnie wylewamy na nie mus jabłkowy. Resztą ciasta można wykorzystać jako kruszonkę. Całość pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 200 stopni.