Zalewajka

Potrzebujemy: Zakwas na żur, kilka frankfurterek, dużo koperku, włoszczyzna, ziemniaki, indyk, podgrzybki suszone, sok z cytryny, czosnek, śmietanka, sól, pieprz, odrobina majeranku, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie: Na początku gotujemy wywar na włoszczyźnie, indyku, łodyg kopru z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Włoszczyznę (oprócz marchewki) i łodygi kopru wyciągamy. Wrzucamy wcześniej namoczone grzyby, ziemniaki pokrojone w kostkę i frankfurterki. Gotujemy do miękkości. Wlewamy cały żur (ja jeszcze dodaję sok z cytryny – lubię bardziej kwaśny smak) i ok. 1/3 małego pojemniczka śmietanki. Dodajemy przeciśnięty czosnek i cały pęczek posiekanego koperku. Jeszcze trochę przypraw do smaku i gotowe.