Sernik

Potrzebujemy: 170g masła, 3/4 szklanki ksylitolu, 6 jajek, 1 kg zmielonego twarogu, 150 ml śmietanki 30%, 50 g mąki ziemniaczanej, skórka kandyzowana z pomarańczy – tyle ile lubicie, aromat waniliowy do smaku, 2 łyżki cukru waniliowego/wanilinowego, czkolada mleczna/gorzka

Przygotowanie: Na tortownicę układamy papier do pieczenia i nagrzewamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Masło miksujemy z ksylitolem i cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy żółtka. Następnie czas na dodanie twarogu, aromatu, śmietanki i mąki ziemniaczanej. Dokładnie miksujemy całość. Następnie wrzucamy ubite białka i skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy ok 45-50 minut. Gotowy sernik polewamy czekoladą przygotowaną w kąpieli wodnej z odrobiną śmietanki – ja wolę czekoladę, która na wierzchu jest chrupiąca ale jeśli dodacie więcej śmietanki, powstanie bardziej lejąca polewa. Posypujemy skórką i wstawiamy na noc do lodówki. Gdy rozkroimy za szybko, wszystko może się rozpaść.